Marte, ida y vuelta
8Valoració

Edicions La Cúpula torna a sorprendre’ns amb una de les seves apassionades propostes. Aquesta vegada ens porten de viatge a Mart. Un viatge que té molt més d’especial que d’espacial. I és que “Marte, ida y vuelta” ens convida a compartir els traumes, les crisis i les reflexions de Pierre Wazem l’autor/protagonista: un dibuixant de còmics que necessitarà abandonar-ho tot per retrobar-se amb si mateix i recarregar-se d’inspiració.

Pierre Wazem, nascut l’any 1970, es va revelar com a autor amb l’obra “Bretagne”, desconeguda al nostre país però mereixedora d’un premi Töpffer en la seva Ginebra natal. “Marte, ida y vuelta” suposa la seva tornada com a autor complet després d’un llarg període en el que s’ha dedicat a dibuixar o escriure per a uns altres. Entre les seves obres compartides figuren “Los escorpiones del desierto” (la sèrie creada per Hugo Pratt), “Koma” (signada al costat del seu col·lega Frederick Peeters) o l’àlbum “El fin del mundo”, editat també per La Cúpula i guanyador del premi del Jurat en el Festival de Angoulême.

Però tant compartir treball sembla que al final va acabar minvant la seva autoestima, i la seva necessitat de redempció va acabar convertida en la seva obra de ressorgiment. En “Marte, ida y vuelta” Pierre explica la seva situació sense objeccions: pare de dues nenes, amb la sensació d’haver esgotat tots els temes, amb una visió del futur ben negra, fregant la frustració i la ruïna,… tampoc escatima en l’autodegradació. Pierre es dibuixa a si mateix com un personatge egoista, mandrós, envejós, angoixat… Pobrissó! Encara així ens entabana per acompanyar-ho en aquest periple que suposa el retorn a la creació quan la necessitat estreny. Un exercici de meta-còmic molt interessant convertit gairebé en poesia. La poesia de l’auto- (autoretrat, autobiografia, autodestrucció, autoconvenciment i autobombo), però també la d’una mitologia plena de màgia. El ressorgir de Pierre és tan bell com el d’un Au Fènix.

Vinyetes de "Marte, ida y vuelta" de Pierre Wazem. Ediciones La Cúpula.

No obstant, gran part de la poètica de Wazem es manifesta a través dels seus dibuixos. Llapis, pinzell i fins i tot alguna fotografia serveixen de tècniques per un traç senzill, caricaturesc, encara que ple de matisos. Però sobretot és amb l’ús de color que Wazem aconsegueix la seva especial atmosfera. Mart vermell i la vida de Pierre més fosca que la nit. Un passeig per les penombres d’allò més fascinant.


Editorial: La Cúpula
ISBN: 9788415724650
Pàgines: 132
Preu: 18,90 €
Guió: Pierre Wazem
Dibuix: Pierre Wazem

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies