Batman/Houdini: El taller del diablo
8Valoració

Els nens estan desapareixent a Gotham City, ningú sap què passa, hi ha multitud de rumors; mentrestant, el famós il·lusionista Harry Houdini arriba a la ciutat per realitzar un dels seus mundialment famosos trucs d’escapisme. Houdini s’interessa per aquest succés i comença a investigar, topant-se amb un misteriós home-ratapinyada. Junts s’enfronten al misteriós segrestador, Schadenfreude, qui sempre porta un terrible somriure dibuixat en el seu rostre i al malvat amo d’aquest.

L’any del 140 aniversari del naixement del gran Harry Houdini, ECC ha tingut la gran idea de recuperar aquest clàssic de la línia Elseworlds. Aquí podran trobar a una de les parelles (impossibles) millor imaginades d’aquesta línia temporal alternativa. Bruce Wayne/Batman és el detectiu victorià per excel·lència, un fosc Sherlock Holmes que lluita amb fúria contra els que infringeixen la llei i Houdini, l´escapista jueu amb ment analítica i habilitats incomprensibles a l’ull humà. Els dos tenen molt en comú ja que són dues personalitats fortes que desenvolupen les seves habilitats utilitzant l’il·lusionisme i sempre intentant rebutjar la part màgica, el costat supersticiós.

El famós il·lustrador Howard Chaykin va escriure al costat de John Francis Moore (els dos ja van col·laborar en la famosa obra “American Flagg!”) aquest relat amb clar sabor gòtic, un dels primers títols que van sortir de la sèrie Elseworlds i un dels més famosos. Recordo perfectament, en els noranta, en la contraportada de molts còmics de l’enyorada editorial Zinco, la il·lustració d’aquesta història. Em resultava fascinant la idea que aquests dos personatges s’ajuntessin en una història de principi de segle. I, vint anys després, he tingut la sort de llegir-la diverses vegades, la qual cosa podria haver suposat un desengany, però no.

Entenc que es recordi aquest prestigi més per dibuix que pel seu entretingut guió. És cert que el major problema que es pot trobar és la seva curta durada, no podria assegurar que sigui imposició de l’editorial, però ho sembla. La presentació del relat i els seus personatges és la idònia, però alguns girs de guió i, especialment el desenllaç, són precipitats. Com si faltés espai o control en l’estructura. No obstant això, la presentació dels personatges és magistral. L’elecció de que tot el protagonisme recaigui en Houdini, amb la seva ironia i la seva constant desconfiança per la gent rica (Wayne) i el món espiritual (els enemics) funciona a la perfecció; sempre hi ha un contrapunt en forma de monòleg interior, molt divertit en la majoria dels casos.

Vinyetes de "Batman/Houdini: El taller del diablo" (ECC)

L’aparició de personatges reals de l’època i algun secundari de luxe (Tom Mix, John Constantine, Oliver Queen o Vicky Vale) formen un conjunt més compacte, doten de cos la història i hi ha un parell de llicències molt ben buscades: Alfred és negre i en Schadenfreude és un Joker que a la vegada és l’home que riu -el gran personatge de Conrad Veidt- qui va inspirar la creació del Joker original.

Si cap de les raons que he donat abans us susciten algun tipus d’interès en aquest gran còmic, aquí va una de pes: la il·lustració de Mark Chiarello. Senzillament sublim, apoteòsica. Una obra d’art. Tot el còmic sembla un catàleg pictòric, proper a l’aquarel·la, amb certa abstracció en els fons i els paisatges però amb una gran força i expressivitat en els rostres. Sense paraules.


Editorial: ECC
Pàgines: 72
Preu: 6,95 €
Guió: Howard Chaykin, John Francis Moore
Dibuix: Mark Chiarello

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X