"Dos metres quadrats de sang jove" de Xavier Aliaga
7Valoració

A “Dos metres quadrats de sang jove” Xavier Aliaga ens convida a gaudir d’una novel·la negra de regust clàssic i amb un sentit de l’humor punyent i refinat. L’autor recupera el policia Feliu Oyono que ja havia aparegut en obres anteriors i el porta a investigar un cas on la política i el periodisme seran els principals protagonistes.

La història s’inicia amb l’assassinat d’un jove periodista, membre de la redacció d’un diari dinàmic que fuig, en teoria, del joc d’influències tan habitual entre premsa i política, i lluita amb tenacitat contra el poder. El cas, en mans d’Oyono i de l’agent Amalia Vigarany, aviat es desenvolupa amb més complexitat de la que es podia preveure i diferents detalls foscos sobre el diari sortiran a la llum.

Xavier Aliaga planteja una història de tall clàssic però complexa en el seu plantejament i amb un desenvolupament interessant. El tractament que fa del món de la política, el periodisme i la societat, valenciana en aquest cas (encara que fàcilment traslladable a altres entorns), és un dels aspectes més destacats del llibre, fil conductor que desenvolupa la història i motor dels canvis i reaccions dels personatges. A mesura que passem les pàgines de la novel·la ens veurem immersos en un món fosc, brut, molt realista i versemblant que podria passar per qualsevol història d’aquelles que un troba a la premsa de cada dia. L’assassinat és només una excusa per parlar de tot això, però no es tracta d’un retret a l’obra, encara que hi havia la possibilitat de desenvolupar més tot l’entramat de personatges del diari i capbussar-se una mica més en les seves relacions.

El camí dels policies protagonistes és desigual: Feliu es defineix en les primeres pàgines de l’obra tot i que apareixen alguns conflictes interns que fan replantejar-nos una mica si aquest home dur, sense afectes clars i extremadament sarcàstic no amaga molt més del que es veu a primer cop d’ull; Amalia Vigarany és un personatge molt més interessant i ple de matisos, amb una evolució clara i una història prèvia que es mescla amb la trama de la novel·la i accentua la seva implicació personal.

“Dos metres quadrats de sang jove” empra diferents veus narratives per explicar-nos totes aquestes històries. Aquesta aproximació enriqueix molt la novel·la perquè proporciona al lector diferents punts de vista i maneres de veure l’acció. Una d’aquestes veus, els posts d’un bloc que el periodista assassinat ha programat perquè vagin apareixent, resulta molt reveladora i s’insereix molt adequadament en la globalitat de la trama. El joc que Aliaga desenvolupa entre aquestes dues línies narratives és intel·ligent i demostra la cura amb què ha plantejat la narració.

Si alguna cosa negativa puc dir de l’obra d’Aliaga és que m’ha semblat curta i que els esdeveniments es precipiten innecessàriament al final quan en realitat donaven per més desenvolupament. Però és un detall menor d’una novel·la notable que s’apropa al gènere negre d’una manera diferent (més discursiva, amb menys acció directa) i que impacta sobretot gràcies al tema triat.


Editorial: Crims.cat, Alrevés
ISBN: 9788415900450
Pàgines: 187
Preu: 16€

Xavier Aliaga: periodista i escriptor. Ha fet (quasi) de tot: director de setmanari comarcal, redactor, columnista, tertúlia de ràdio i televisió, comunicació política i cultural, guions de televisió i alguna cosa més. Actualment, és responsable de cultura del setmanari El Temps. Ha escrit quatre novel·les a banda d'aquesta: "Si no ho dic rebente", "Els neons de Sodoma", "Vides desafinades" i "El meu nom no és Irina".

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X