"El unicornio" d'Iris Murdoch
7Valoració

“_ A quina distància està?

_ Vint-i-cinc quilòmetres.

_ Hi ha algun autobús?

_No.

_Llavors com puc arribar?

_ Pot vostè llogar un cavall aquí a prop.”

Així comença “El Unicornio” d’ Iris Murdoch, escriptora i filòsofa irlandesa nascuda a Dublín (15 de juliol 1919 – 8 de febrer  del 1999).   Aquesta excepcional novel·lista de principis del segle passat, coneguda per les seves novel·les, en les quals combina una rica caracterització amb animats arguments, involucrant, en general, temes d’índole moral o sexual, ens submergeix en una claustrofòbica atmosfera de caire gòtic i romàntic.

La història ens trasllada a un paratge tan abrupte com majestuós, de vertiginosos i accidentats penya-segats que s’estavellen en turqueses i enganyoses aigües. Marian, una jove professora que arriba amb tren des de la ciutat moguda per la necessitat d’un canvi en la seva estancada vida, ha acceptat un treball de institutriu al Castell de Gaze. La seva arribada no passarà inadvertida pels vilatans. Tots coneixen els insòlits successos que van esdevenir fa 7 anys entre els seus murs. El desenllaç de l’estranya maledicció que afecta a Gaze s’apropa…

A “El Unicornio”, els amants del gènere podran delectar-se no solament amb una ambientació atemporal, ja que en l’obra s’enfronten de forma constant el món modern amb l’antic, sinó que també amb la reproducció dels elements més freqüents en la novel·la gòtica com els castells, paisatges ombrívols, presències nocturnes que provoquen neguit en els personatges… De la mateixa manera, presenta una escriptura molt cuidada i mesurada en el tracte de la protagonista. Hannah, la senyora de Gaze, és l’ésser pur i fascinant al que fa referència el títol de la novel·la. La seva personalitat, d’una complexitat psicològica aclaparant, i la seva condició de culpable o innocent, segons versions, tracten més misteris del que a simple vista es pot apreciar. Pàgina a pàgina es desgrana l’angoixa i la profunda solitud de l’encarregada de “expiar el pecats dels homes”, ja que el seu tancament, en certa forma voluntari, obligarà a tots els que l’envolten a plantejar-se els límits entre el bé i el mal; la frontera entre el que és real i imaginari; la línia divisòria entre el seny i la demència…

Iris Murdoch transmet un profund coneixement filosòfic clàssic adaptat i remodelat de tal forma que els seus personatges femenins, sobretot, es converteixen en una reivindicació de drets. Gràcies a un estil pausat  i descriptiu, l’argument t’embolica en un món de mites, on cada personatge assumeix el seu paper al·legòric fins al funest desenllaç, sense acabar de deixar clar si ha triomfat la raó (logos) o ha estat providència divina.

En definitiva, “El Unicornio” és una novel·la profunda que s’ha de llegir amb calma per poder comprendre la seva veritable essència. Sense cap dubte, està dirigit a un públic molt ampli, però especialment pels amants de la bona literatura i del pensament grec.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15979-15-9
Pàgines: 352
Preu: 22,70€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies