Mierda de artista, el musical
7Nota Final

Un musical de merda. Així, tal i com llegeixen. De merda. Però de merda d’artista, és a dir, de la bona. Perquè si és d’artista, segurament val més, perquè tot el que fan els que se suposa que són artistes val més que el que fan la resta de mortals. I aquella merda, la d’artista, segur que valdrà milions. Aquest fou el plantejament de l’artista italià Piero Manzoni l’any 1961 quan va decidir enllaunar els seus propis excrements per a vendre’ls a preu d’or, convidant a reflexionar la societat sobre el que és art i el que no.

“La gent necessita riure, és clar“, aquest ha estat el primer comentari que he escoltat un cop s’ha baixat el teló, s’han encès els llums i hem tornat tots a la realitat. Durant més de dues hores hem viatjat a Itàlia, hem ballat i hem rigut amb l’escatològic text de Ferran González i Joan Miquel Pérez. Públic en peu i grans aplaudiments per la nova proposta de l’equip de “Pegados“, aquest cop dirigits per Alicia Serrat.

Pegados” va sorprendre pel seu surrealista argument, per un text enginyós, divertit, mordaç i sense embuts, pels histriònics personatges als que donava vida Gemma Martínez, per les “desconnexions” dels actors que de cop i volta es separaven del seu personatge i per la capacitat d’aquell equip jove de crear un producte de qualitat, fresc i original amb tant pocs mitjans i endur-se dos Premis Max l’any 2011.

Mierda de artista, el musical” es basa exactament en la mateixa fórmula de “Pegados“, parteix del mateix motlle i fins i tot la disposició escènica és similar. Potser sigui aquest l’error o qui sap si l’encert. Sorprendrà a aquells que no van gaudir de “Pegados“, als quals els resultarà nova aquesta proposta, però no a aquells que ja coneixen els “rols” dels actors -ja no dels personatges, sinó dels propis actors-, els seus tics, les converses passades de voltes… Reconeixerem novament a aquell pianista (Joan Miquel Pérez) que cantava allò de “Cae la noche en la ciudad” des d’una cantonada de l’escenari, que novament ens acompanya i gaudirem de la interpretació de Gemma Martínez donant vida a Sofia, l’excesiva representant de Manzoni.

Si bé a “Mierda de artista, el musical“, el resultat dels números musicals és més irregular, alternant entre alguns molt ben aconseguits a base de lletres enginyoses, cantades sense cap tipus d’embut i d’altres més “normals”, el resultat final és un espectacle entretingut, que recull el guant crític de Manzoni quan vol deixar entreveure que hi ha veritablement darrere del que alguns anomenen “art” -usant l’escenografia a mode de metàfora- i amb bona factura escènica.

Mierda de artista, el musical Teatros del Canal

Darrere el llistó tan alt de “Pegados” no és que qui escriu esperés quelcom millor, però sí que potser alguna cosa diferent i nova d’aquells creadors que tant em van sorprendre el seu dia. Capacitat creativa i imaginació està clar que els en sobra, d’aquí la meva estranyesa per aquesta obstinació en amarrar-se tant a allò que ja els va funcionar sense arriscar ara més enllà d’un atrevit i escatològic argument. De totes maneres, en cap cas la meva intenció és sancionar la repetició d’una fórmula, sobretot quan ha de dir que l’he tornat a gaudir. I és més, quí sóc jo per decidir què és i què no és una obra d’art…? Que potser no assaborim un Gin Tònic tot i conèixer la seva fórmula? Vagin a veure “Mierda de artista, el musical“, no se’n penediran… sobretot si el que necessiten és riure, perquè ho corroboro… “la gent necessita riure, és clar“.


Es pot veure a: Teatros del Canal
Text: Ferran González y Joan Miquel Pérez
Intèrprets: Ferrán González, Gemma Martínez, Xènia Reguant, Frank Capdet, Nanina Rosebud, Joan Miquel Pérez, Eloi López y Paco Weht.

Hacer Comentario

Su dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies