240 milions de resultats a Google. 12 milions de fans a Facebook. Centenars de milers de còmics venuts. Desenes de vilans. 75 anys. 29 videojocs. 19 pel·lícules. 15 sèries gràfiques regulars. Una llegenda.

El maig de 1939, el número 27 de la revista Detective Comics va dedicar les seves pàgines a un nou personatge: un heroic detectiu que s’amagava sota una disfressa de ratpenat. Després de deu anys de Gran Depressió i pocs mesos abans de començar una segona guerra mundial, un milionari anomenat Bruce Wayne decidia utilitzar els seus diners per a un bé major: lluitar per la justícia. Batman representava, doncs, la idea utòpica d’un home ric que invertia la seva fortuna a ajudar a les classes treballadores, i en salvar el món de la corrupció.

L’any anterior, el planeta havia acollit a Superman, el Gran Heroi Americà, que irònicament havia nascut en un altre món. Aquest superheroi aportava la idea que l’espai exterior era molt més desconegut del que imaginàvem, i que algú que no havia nascut als Estats Units podia arribar a ser el seu major representant. Durant els anys següents, es van anar presentant més superherois, com Flash o Wonder Woman. El primer ens ensenyava que la ciència podia anar molt més enllà del que creia la gent i que era interessant conèixer les lleis de la física per imaginar com sobrepassar-les. Era una manera de conèixer al primer superheroi amb un poder únic. Wonder Woman, un any més tard, ens va presentar com la colonització contrària: Steve Trevor, un soldat nord-americà, s’havia estrellat en una illa misteriosa però habitada, tot i que en comptes de ser els Estats Units els qui anessin a civilitzar les mitològiques illenques, va ser una d’elles, Diana, qui va viatjar al món occidental per ensenyar a un dels seus habitants a viure en una societat pacífica i justa.

75 anys de Batman

Però tot heroi necessita un dolent. I així com Superman o Wonder Woman lluitaven contra enemics que es mesuraven per la seva força, Batman, com no és un “súper”-heroi, va haver de lidiar amb uns criminals intel·ligents i maquiavèl·lics. Els dolents de l’univers de Batman són monstres humans perfectament mil·limetrats i pensats per interactuar directament amb algun recòndit racó de la ment del ratpenat. Tenim a The Riddler, un home que només vol idear una endevinalla que ni tan sols Batman pugui resoldre; un perfecte mestre dels puzles mentals que té una eterna batalla intel·lectual amb el nostre heroi. Però sent Batman tan brillant que només una persona en el món el pot fer dubtar de la seva pròpia intel·ligència, l’anomenat “millor detectiu del món” necessita al “millor assassí del món”: Deadshot, un tirador nat, minuciós i net en els seus tirs que no deixa més proves les seves bales com a firma. Però Batman no és només un detectiu o un heroi; és un Cavaller Fosc, un home que es mou per la por que alberga en el seu interior i que vol traslladar-lo als qui el provoquen, com Scarecrow: el dement psiquiatra que utilitza les pors més profundes de les seves víctimes per acabar amb elles. I així entrem, doncs, en la identitat de Batman, el multimilionari diürn i justicier de nit, lluitant contra Clayface, un actor fracassat capaç de canviar de forma i fer-se passar per qualsevol mentre porta a cap la seva venjança; un monstre molt semblant al protagonista.

Els dolents de Batman

No obstant això, en l’alt del podi de la maldat, ens trobem amb el Rei dels Pallassos, a l’utilitzat i reutilitzat fins a la sacietat, però magnífic, The Joker. I és que la nemesis de Batman, el Cavaller Fosc, no podia ser altra que el colorit bromista. Contra un home seriós, obscur, que ho té tot sota control, només se’l pot oposar un home amb un somriure etern, de riure fàcil i excessiu, vestit de colors vius i sense tenir el control de res més que dels seus propis plans, sempre amb un resultat inesperat. L’arquetípica lluita entre la llum i la foscor, i on, per primera vegada, la llum representa la maldat i la foscor la pau. Així doncs, aquesta infinita guerra sempre ha estat la base argumental de les mil i una versions que s’han fet d’aquesta parella basada en l’amor i l’odi a parts iguals.

Les versions de Batman a la pantalla gran sumen ja un total de vuit, amb una novena en curs, que casualment també serà la novena de l’Home d’Acer. Cada versió ha estat més obscura que l’anterior (exceptuant les dues de Joel Schumacher, que no fa falta comentar), mostrant cada vegada més el seu costat introspectiu i psicològic, dotant-lo d’una força interior que el permet no només lluitar contra vilans, sinó també contra els seus propis dimonis. La seva última aparició cinematogràfica en la trilogia del geni Christopher Nolan, ens descobria els recovecs de l’ànima de l’heroi, i ens mostrava perquè els enemics de Batman havien d’existir per fer-lo evolucionar: la por, els ideals, el descontrol, la corrupció, la força i la venjança, eren els ingredients perfectes per mostrar al món definitivament qui era l’home ratpenat. Nolan va convertir doncs a Batman en quelcom molt més enllà de l’home amb malles que sortia de nit a donar Bat-cops per onsevulla. Ara era un personatge realista que lluitava a contracorrent per millorar un món quasi immillorable.

Batman de cine

I després d’aquesta evolució, que ha estat plasmada tant en cinema com als còmics, tant en videojocs com en les múltiples plataformes de la cultura general, a Batman se’l permet qualsevol cosa. Després de 75 anys, aquest heroi segueix estant de moda, i cada vegada més. Amb una saga cinematogràfica en desenvolupament, una sèrie a estrenar a la tardor, cada vegada més sèries regulars centrades en ell o en el seu univers, i fins desenes de productes d’H&M amb el seu símbol a cada tenda, només podem demanar més. Només a Batman se’l permet incloure a cada objecte de la seva propietat el prefix “Bat-“.

Després de 75 anys, només desitgem que en faci 75 més

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X