En un palmarès molt repartit en el que s’inclouen 8 pel.lícules del total de 18 aspirants i en el què cap té més d’un premi, ‘Winter Sleep’ del turc Nuri Bilge Ceylan s’ha emportat la Palma d’Or d’aquesta edició. El Gran Premi del Festival ha estat per la italiana ‘Le Meraviglie’ d’Alice Rohrwacher.

Després d’haver aconseguit premi en tres de les seves quatre participacions anteriors, el turc Nuri Bilge Ceylan s’ha endut aquest cop el premi gros del festival amb ‘Winter Sleep’, el seu drama de quasi 200 minuts que des que es va veure al primer terç del festival es comptava ja com a segura pel palmarès final. Si bé es podria qüestionar que a la pel.lícula li costa massa temps entrar en matèria, un cop ho fa el resultat és una intensa i magistral combinació d’imatges, text i interpretacions. La vigília ‘Winter Sleep’ s’havia endut també el premi FIPRESCI de la crítica internacional.

El director Nuri Bilge Ceylan amb la seva Palma d'Or

Un dels guardons més qüestionats ha estat el Gran Premi per la italiana ‘Le Meraviglie’ d’Alice Rohrwacher, una pel.lícula que havia dividit a la crítica en la seva presentació, que si bé comptava amb alguns acèrrims defensors, havia disgustat especialment a la crítica francesa.

El reconeixement més curiós de la tarda ha estat el Premi del Jurat ex-aequo per ‘Mommy’ de Xavier Dolan – que sembla que esperava més ja que tenint en compte que la guanyadora de la Palma d’Or només es pot emportar aquest premi, va posar cara de decepció al sentir el seu nom tant aviat a la gala – i ‘Adieu au Langage’ de Jean-Luc Godard – a aquest segur que li importava ben poc si el premiaven o no-. L’enfant terrible del cinema actual de 25 anys i l’imprevisible rondinaire de 83 anys que després de quasi 60 de carrera segueix al peu del canó, junts amb dues de les pel.lícules que més controvèrsia havien generat els últims 12 dies. Una combinació de confirmació al jove per una banda i de reconeixement a tota una carrera per l’altre.

Xavier Dolan amb el seu Premi del Jurat

El millor director d’aquesta edició, segons la decisió del jurat, ha estat Bennett Miller per ‘Foxcatcher’. És indubtable que el film del director de ‘Capote’ i ‘Moneyball’ té una posada en escena i unes interpretacions magnífiques, però és precisament el seu to massa solemne i greu el que acaba pesant a la pel.lícula.

Crida l’atenció que un film amb la força visual de ‘Leviathan’ d’Andrei Zvyagintsev s’hagi endut al final el premi al Millor Guió, ja que no sembla que aquest sigui l’aspecte en que més destaca la pel.lícula russa, i no perquè no tingui un molt bon guió, sinó perquè precisament l’aspecte més excel.lent de la pel.lícula és la posada en imatges del que s’hi planteja. Ha donat la impressió a la gala que aquest és un altre dels premiats que esperava més i s’ha sentit desil.lusionat al sentir el seu nom en aquesta categoria.

Entre els premis d’interpretació, pocs “peròs” se li poden posar al reconeixement a Timothy Spall per ‘Mr. Turner’ com a Millor Actor. Va ser la segona pel.lícula vista a concurs i des d’aquell dia, tothom el tenia marcat com un fixe als pronòstics.  La pel.lícula es va emportar a més el premi al millor artista-tècnic per la fotografia de Dick Pope.

Timothy Spall, premi al Millor Actor a Cannes

I el premi a la Millor Actriu ha estat per Julianne Moore per ‘Maps to the Stars’ de David Cronenberg, una de les sorpreses agradables de la decisió del jurat, ja que sonaven més els noms de Marion Cotillard per ‘Deux Jours, Une Nuite’ o del dúo de ‘Mommy’. És innegable que l’actuació de l’actriu nordamericana a ‘Maps to the Stars’ és excel.lenr, tot i que no hauria estat de més que haguessin reconegut també el treball de Mia Wasikowska en aquesta pel.lícula. Amb aquest premi, Julianne Moore aconsegueix el triplet: millor interpretació al festival de Venècia per ‘Lejos del cielo’ al 2002, a Berlín l’any següent per ‘Las Horas’ i ara el premio de Cannes.

Finalment, ni els germans Dardenne amb ‘Deux Jours, Une Nuite’, ni Naomi Kawase amb ‘Still the Water’ que figuraven en molts pronòstics, ni ‘Sils Maria’ d’Olivier Assayas que s’ho mereixia han aconseguit cap premi.

 

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X