Trashèdies
6Valoració

“Trashèdies podem dir que és una exposició. Una exposició teatralitzada sobre la vida, l’obra i la mort d’un dibuixant únic de principi del segle XX: Jermaine Blackwell (per a molts, “el precursor de la novel•la gràfica moderna”) on es barregen la bogeria i la por al fracàs d’un home i la seva generació. Són històries trencades, buides, breus, eternes… Testimonis incomprensibles, retalls de textos, retalls d’entrevistes, retalls de retalls… ”

Estats Units, anys trenta. La gran depressió cau com un tel de gana i dol sobre els ciutadans nord-americans. Entre ells, un jove amb un talent i una vida amb un misteri inherents, Jermaine K. Blackwell, retratava incansable les escenes d’aquesta època cruel. La jove companyia Els Carmensunyé ens convida a endinsar-nos en la vida i ens els formidables dibuixos d’en Blackwell, que segurament ens donen una idea molt més humana i acurada de la Gran Depressió que si haguessin escollit parlar-nos de l’època en termes generals.

Els dibuixos, fotografies i estris personals de l’artista es fonen durant el recorregut amb una varietat d’escenes teatrals que són les autèntiques joies d’aquesta proposta. Els textos de diverses fonts, adaptats i traduïts per Marc Angelet, elaboren un teixit prou dens per sostenir l’espectacle, però també prou lleuger per permetre que l’espectador utilitzi la seva imaginació i en tregui conclusions pròpies. La direcció de Guillem Albà destaca per treure el màxim profit de l’espai polivalent de la Nau Ivanow, convidant-nos com a públic a veure les interpretacions des de múltiples punts de vista.

En algunes escenes ens trobem barrejats amb els actors, com si dins una galeria d’art les obres espontàniament ens expliquessin les seves històries. En altres escenes, seiem en cadires davant un escenari de la forma tradicional; “a la italiana.” L’escena més original, sense dubte, succeeix dins un “cub” de tela, una autèntica vinyeta de còmic feta material, a dins de la qual podem espiar gràcies a desenes de forats repartits per tot el perímetre. Cal destacar també la última escena, que amb un ritme trepidant i una direcció especialment inspirada, ens condueix a través de tota la investigació pertinent a la misteriosa desaparició del dibuixant, i clausura l’espectacle (de només 50 minuts) amb un toc d’intriga.

L’únic punt feble de la proposta és l’inici massa lent, amb la projecció d’un vídeo on ens introdueixen la figura de Blackwell, i on la companyia ens explica com van arribar a formular, documentar i crear aquest projecte. Esperem que Trashèdies s’instal•li aviat en una sala on el públic, sobretot aquells que es considerin aficionats dels còmics i la novel•la gràfica, en puguin gaudir.


Es pot veure a: Nau Ivanow
Text: Marc Angelet
Intèrprets: Jaume Madaula, David Anguera, Xuel Díaz, Mònica Portillo i Carla Sala.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X