"Como funciona la música" de David Byrne
8Valoració

La música forma part de la nostra vida: l’escoltem al fer esport, quan viatgem al metro, mirant articles a les botigues, a la televisió, etc. La seva importància és vital, però sabem realment cóm funciona la música? El polifacètic músic David Byrne ens donarà pistes per entendre millor aquest art present des del orígens de la humanitat.

David Byrne, l’autor d’aquest llibre, és un reconegut i a la vegada inclassificable compositor i cantant que destaca per ser el frontman del grup de culte Talking Heads. Aquesta és una dada  rellevant abans d’iniciar la lectura d’aquest llibre perquè l’obra aborda el món musical alternant una mirada global objectiva amb vivències autobiogràfiques. El llibre consta de diferents capítols, cadascun dedicat a una part de la música; la creació musical, la tecnologia musical, l’estudi de gravació, el negoci i les finances i la vida als escenaris, entre d’altres. Aquests poden ser llegits sense seguir l’ordre establert ja que no tenen una seqüència cronològica, encara que com indica David Byrne al prefaci, aquesta ordenació està pensada per donar fluïdesa i facilitar la comprensió al lector.

Cómo funciona la música està dirigit a un públic molt ampli. Pot fer gaudir a un expert musical per la documentació i el llenguatge tècnic d’alguns apartats i a la vegada ser accessible a qualsevol aficionat i desconeixedor d’aquest món. És aquí on radica el secret d’aquest projecte literari del compositor escocès. A més a més d’aquest aspecte, David Byrne ens explica detalls de les seves experiències i anècdotes acumulades en els seus 40 anys de dedicació a aquesta passió. També intercala records d’infantesa i adolescència al voltant de la música que molts de nosaltres també hem viscut: escoltar cançons a la ràdio esperant la que desitges, descobrir grups musicals a través de cintes de casset que van passant dels uns als altres, l’aparició del walkman que va fer possible portar la música on tu volguessis, etc. Tota aquesta part ens desperta el nostre vessant més emotiu respecte la música i a la vegada ens equipara a la realitat no tan llunyana d’un gran artista. Aquesta combinació fa que el lector connecti amb el relat i es deixi emportar per l’interessant recorregut sensorial al que ens convida el cantant, fent també més assimilables les parts més àrdues.

Els dos extrems del llibre, l’inici i el final, tracten la música des d’un punt de vista més global, cultural, sociològic i fins i tot metafísic. Aquests apartats potser són els més tediosos pel lector. Sens dubte són una part important per abordar i assimilar la música des de tota la seva amplitud, malgrat que Byrne no ho acaba de desenvolupar amb la claredat expositiva que ho fa a la resta de l’obra.

No hi ha cap estil musical concret a partir del qual es desenvolupin les reflexions. Hi ha mencions puntuals a artistes i gèneres de rock, de country, de pop, de salsa, de samba, de música clàssica o electrònica. Aquest és un fet important per entendre la música com un conjunt molt més ampli del que a vegades som conscients. Ben és cert que David Byrne pot considerar-se un artista pop i quan explica les seves vivències hi ha un pes específic d’aquest estil, però al ser tant polifacètic facilita que apareguin moltes altres referències musicals.

Cal una menció especial al capítol on parla de la creació d’una escena musical. Com a membre de Talking Heads ens explica com va començar a tocar en directe i a interactuar amb altres bandes gràcies a locals com el mític CBGB. Potser aquest nom és desconegut per moltes persones, però va ser l’origen de bandes llegendàries com The Ramones, Patti Smith, Blondie, New York Dolls o Beastie Boys.

En definitiva, es tracta d’un gran llibre per conèixer una mica més el món de la música de la ma d’un gran artista.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439727972
Pàgines: 384
Preu: 24,90€

David Byrne va néixer l'any 1952 al Regne Unit. Músic, cantant i compositor va ser membre fundador de la banda Talking Heads, grup de culte dels anys 80. Després de la dissolució del grup ha destacat pels seus projectes en solitari i col·laboracions amb artistes de diferents estils musicals. L'any 2012 va publicar Diarios de bicicleta (Reservoir Books), un llibre personal en el que els seus viatges es  barregen amb la reflexió.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies