Informe per a una acadèmia
9.5Valoració

Hi ha una manera de fer teatre que, últimament, veig com la possible única sortida per treballar a Espanya; sense grans pressupostos, amb pocs membres en el repartiment, i fins i tot, un actor en escena. S’actua utilitzant escenografies molt simples i funcionals, s’escriuen o busquen textos que puguin casar tots aquests elements i així aconseguir un mínim de benefici per a aquella gent que intenta viure del que millor sap fer: interpretar, dirigir o escriure una obra de teatre.

Sóc conscient que sempre ha existit una escena off, el teatre underground sempre ha existit; em refereixo, també, a reconeguts directors que busquen poder rodar una obra sense problema, (Àlex Rigola amb El policia de les Rates) o nous talents que triomfen sense xocar amb la injustícia dels pressupostos i la desgràcia de l’IVA (Iván Morales i el seu magistral Sé de un lugar). Informe per a una Acadèmia respon perfectament a lo comentat anteriorment: dirigida a quatre mans per Xavier Ricart i Iván Benet, traduïda de l’alemany per Benet i interpretada pel mateix Iván Benet.

Aquest relat de Kafka, en el qual es basa l’obra, ens narra l’evolució d’un mico que és capturat mentre beu aigua tranquil•lament fins al seu triomf com Peter el Roig al món de l’espectacle. Una evolució de primat a humà aconseguida en cinc anys amb tenacitat i esforç. L’espectador viu amb terror les condicions de la seva captura, dos dolorosos trets, un en la cara i un altre en l’esquena, dolorosos en el físic i en l’espiritual. Més tard ens explica com agonitzava en una minúscula caixa, a bord d’un vaixell, una cel•la que li fa comprendre que per sobreviure no és possible una fugida, cal buscar una sortida, i no és una altra que la de convertir-se en un humà. Peter no vol ser exposat en un zoo, un altre tipus de cel•la, i decideix ballar per a aquest públic assedegat d’espectacles. Per molt humiliant que sigui ell serà lliure perquè ho és en la seva ànima de primat. Evolucionar per sobreviure, canviar per fora per poder seguir sent ell mateix per dins.

Informe per a una acadèmia Teatre Lliure

Alguns crítics han assenyalat que Peter el Roig mostra rencúnia profunda durant l’obra, a la meva forma d’entendre el text, és una valoració errònia. El que Peter destaca amb ira és el seu orgull de primat. Durant l’obra hi ha contínues justificacions dels maltractaments humans que rep. En diverses ocasions exposa els fets però no critica la crueltat humana perquè desconeix la maldat, la tortura innecessària no respon a cap necessitat animal; El que sí mostra és la seva inflexible reivindicació de no ser jutjat per cap home.

Iván Benet construeix un Peter el Roig amb una força expressiva meravellosa, amb sutilesa en el gest ens situa davant un primat que vesteix elegantment, que beu vi, que canta i balla però que, quan perd el control sobre la seva estudiada humanitat, s’animalitza. Els monòlegs són intensos, carregats de poesia verbal que entendreix i horroritza a parts iguals. En el físic fa un desplegament brutal (aquest moment engabiat, buf) i no cau en cap estridència davant un paper en el que ens sembla fàcil sobreactuar.

L’escenografia se’ns presenta simple, uns graons que fan la vegada d’escenari on sembla que l’actor es passarà l’hora que dura l’espectacle pujant i baixant. El disseny de Jordi Queralt es un parany, i cadascun dels graons amaga el just i necessari per poder viure amb Peter el Roig la seva desventurada vida. La perfecta il•luminació de Jaume Ventura fa la resta, emfatitza cadascun dels sentiments que Benet ens transmet i la veu de Silvia Pérez Cruz en l’acompanyament musical és perfecta, per cert, últimament tinc la sensació de que la cantant és omnipresent.

Vagin a veure aquesta obra i els asseguro que sortiran cantant “I was sohappy, i was so drunk” com nosaltres.


Es pot veure a: Teatre Lliure
Text: Franz Kafka
Intèrprets: Ivan Benet

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X