David Copperfield
6Valoració

La companyia anglesa Escapade, establerta a Barcelona, protagonitza aquests dies a la Nau Ivanow l’adaptació de la clàssica novela de Charles Dickens David Copperfield, protagonitzada per 13 actors. Una oportunitat de gaudir teatre clàssic i en anglès a la ciutat.

La companyia Escapade, fundada al 1997 per Sue Flack i Caspar, està ubicada a Catalunya i es caracteritza per representar obres de teatre emfatitzant l’ús del cos, els gestos i l’entonació amb l’objectiu de que fins i tot el públic no angloparlant pugui accedir a les seves representacions. I dono fe que ho aconsegueixen, i a més, sense caure en l’histrionisme o l’exageració excessiva.

En aquesta ocasió l’obra triada per representar va ser el clàssic de Charles Dickens, David Copperfield. És una de les noveles de marcat caràcter autobiogràfic (la preferida confesa del propi autor), i està farcida de personatges excèntrics i especials que acostumen a caracteritzar les obres de Dickens. Es narra la història de David Copperfield, orfe de pare en el mateix moment de nèixer i que anirà voltant pel món i per diverses llars al llarg de la seva existència, marcada per la mort, la crueltat, la pèrdua i també l’amor.Un retrat de l’existència humana des de la seva vessant més miserable, passant per la transformació i aprenentatge del personatge central.

David Copperfield és doncs una novela d’iniciació, d’aprenentatge (emocional i moral) i aquest vindrà donat per la relació d’en David amb tot un seguit de personatges (fins a 13 a escena, i això, dins de les dimensions de la Nau Ivanow, és tot un espectacle) que el marquen i l’acompanyen en el seu trànsit vital. El David jove (Miquel Pàmies Flack), infant està a escena mentre que un David més adult (Rob Bertels) ens va explicant i guiant a través dels passatges del text. Els personatges de la novela serveixen de contrapunt per a observar quins són aquells que tenen un “cor disciplinat” o no, que serà l’objectiu i moralina de tota la història: aconseguir, malgrat el primer impuls passional, un cor disciplinat, una moral a l’alçada, sense importar tot el mal que els altres ens puguin haver fet. Aquesta és la lliçó que haurà d’aprendre David Copperfield al llarg de la seva existència. Els personatges que d’entrada ja tenen aquesta vessant positiva, aquest cor disciplinat podrien ser Agnes Wickelfield (Rebecca Milner) y els Pegotty (Julie Nash i Reg Wilson). En contraposició tindríem a l’avar Uriah Heep (Nick Devlin) i James Steerforth (Daniel Ewing), desconsiderat i interessat només pels propis asuntes, sense importar els sentiments o condició dels altres. Després hi ha els que, com el propi David o la seva tieta Betsey Trotwood (Sue Flack, menció especial a la seva actuació, una delícia) es troben a la meitat del camí, són els que van aprenent al llarg de la història.

David Copperfield Nau Ivanow

Mereix menció destacada l’ús que fan els actors de la companyia de l’espai escènic. Les dimensions de la Nau Ivanow són reduïdes, i els objectes a sobre l’escenari no són massa, però els transformen constantment per passar d’una ubicació a una altra amb una imaginació desbordant i una eficàcia extraordinària. Com quatre caixes de fusta es poden transformar des d’una taula a una presó o fins i tot un carruatge, és d’un mèrit grandiós. L’única pega és que al ser un escenari “sense parets”, és a dir, no hi ha una referència fixa, sinó que el públic está a banda i banda i en front l’escenari, en el cas del jove David, per exemple, el volum és a vegades insuficient, hauria de projectar la veu o pujar un mica el volum. La resta dels actors estan en general, magnífics, especialment els de més edat, que denoten unes “tablas” i un savoire faire meritori.


Es pot veure a: Nau Ivanow
Text: Charles Dickens
Intèrprets: Rob Bertels, Miquel Pàmies Flack, Rebecca Ronayne, Julie Nash, Richard Leggott, Daniel Ewing, Reg Wilson, Nick Devlin, Rebecca Milner, Andrew Russell, Tamsin Walker, Andy Laughton y Sue Flack.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies