Quan pensem en HBO, pensem en “Juego de Tronos” o “Boardwalk Empire”, grans produccions històriques i factura super cuidada. Pero a la cadena també li funcionen de meravella les comèdies. “Veep” ja ha renovat per una cuarta temporada i aquesta midseason ens ha presentat “Silicon Valley” que ja té compromesa una segona tanda per l’any que ve quan encara estem a meitat de la primera.

Tal com deien, el món està boig boig boig i bona mostra és a quins extrems anem a parar en el món de la tecnologia, tant a la banda dels usuaris com de la dels que fabriquen totes aquestes aplicacions que ens han de fer la vida més fàcil. Emprenedoria, incubadores de negocis, xarxes socials, xerrades TED, mecenatge tecnològic,… conformen l’univers per on es mou la comèdia de la HBO. El seu creador és Mike Judge, el cèlebre artífex de “Beavis i Butt-Head”, “El rey de la colina” o “The Goode Family” que ara canvia l’animació transgressora per l’acció real.

Silicon Valley” és la meca dels tècnics que aspiren a crear la nova aplicació i empresa que els faci multimilionaris i ja de pas convertir-se en els propers Steve Jobs, a qui adoren religiosament sense reserves. És una ciutat plena de formiguetes anònimes que viuen entre hores programant als seus ordinadors i festes on no acaben de saber comportar-se pero on han de mirar de fer els contactes que els puguin ajudar en el seu camí a la gloria. Allà viu en Richard (Thomas Middleditch), un noi desgarbat i insegur que ha creat una aplicació per escoltar música a la que ha batejat amb el poc afortunat nom de “El Flautista d’Hamelín”. O això és el que ell creu, perquè darrera de la seva aplicació musical ha desenvolupat sense saber-ho un sistema de compressió d’arxius que podria revolucionar per sempre el món de la tecnologia. Amb ell conviuen en Gilfoyle (Martin Starr), un canadenc bastant passota però bon programador; en Dinesh (Kumail Nanjiani), un emigrant pakistaní amb opinió per tot; en Big Head (Josh Brener), amic d’en Richard que ningú té clar quina feina fa a la incipient empresa; i l’Elrich (T.J. Miller), el propietari de la incubadora de negocis on tots viuen a canvi d’una participació del 10% en tot el que en surti, amb ànsies de gurú i aficionat als alucinògens per aclarir-li les seves estrambòtiques idees.

Els protagonistes de Silicon Valley

Quan algunes ments més avispades s’adonen del que en Richard ha desenvolupat en realitat, els capitalistes i grans empreses de Silicon Valley començaran a competir per treure’n profit. És aleshores quan el noi haurà de deixar la seva tranquil·la vida de programador a qui ningú feia cas i ficar-se de ple al desconegut món de com crear una empresa. Per ajudar-lo comptarà amb l’ajuda del finançament d’en Peter Gregory (Christopher Evan Welch), un home peculiar però amb una ment brillant per fer diners; la seva assistent Monica (Amanda Crew); i en Jared (Zach Woods), un jove voluntariós que intentarà que en Richard i els seus companys s’organitzin com una empresa com cal.

Així arrenca aquesta comèdia que ens capbussa d’una manera divertida en les peculiaritats del funcionar del món tecnològic i les start-ups. I això és el que resulta refrescant de la sèrie, que abandona el tant habitual món familiar de moltes comèdies per parlar-nos amb humor de les estrambòtiques dinàmiques en què es sustenten les empreses que han pogut crear des de la última app que ens hem descarregat al mòbil fins a la xarxa social on publiquem el que fem cada dia.

Treballant a Silicon Valley

Judge ha reconegut que la sèrie té una mica d’autobiogràfic, ja que ell mateix va treballar a Silicon Valley i que la seva intenció era explorar una mica més aquest conflicte entre els talents informàtics amb grans idees i l’entramat capitalista que els pot convertir en multimilionaris o ensorrar-los en la misèria d’un moment a l’altre. I el cert és que per ara, aquesta aposta per provar la comèdia amb actors reals li ha sortit molt bé.

Com comentava, amb quatre capítols emesos de la primera temporada (en total en tindrà vuit), la HBO ja l’ha renovada per una segona. I és que l’acollida tant de la crítica com del públic ha estat molt bona. A metacritic, la premsa especialitzada li ha otorgat a “Silicon Valley” unes notes excel.lents, amb una mitja de 84/100 i destaquen un sentit de l’humor que és a la vegada divertit i autèntic en la mesura que es basa en coses reals i reconeixibles. El mateix destaquen molts espectadors que tambe han puntuat la sèrie amb un excel.lent 8,4 a Imdb o fregant el 8 a metacritic.

Personalment és una de les sèries a les que m’he apuntat des del primer capítol i crec que va millorant setmana a setmana a mesura que anem seguint el camí que fan els protagonistes i les situacions a les que han de fer front. “Silicon Valley” no és una sitcom de gags amb un humor immediat que et faci trencar de riure, tampoc es podria relacionar amb una comèdia de frikis al estil “Big Bang Theory”; és més un retrat global d’aquest món que cada setmana posa la lupa en uns quants temes que fan gracia perquè a la vegada que divertits ens resulten molt reals.

No cal que estigueu ficats al món de la tecnologia per gaudir de la sèrie. Però sí que determinades situacions us faran molta més gracia si mai heu intentat fer un pla de negoci, si heu intentat fins la frustració buscar un nou domini per registrar a Internet, si heu volgut dissenyar un logo que fos original, si recordeu l’ascens i caiguda de plataformes com Napster o iMesh, si envegeu lo divertit que sembla treballar a Google, si heu assistit a xerrades on gurus de tota mena semblaven descobrir l’univers sense dir res de nou, si us heu vist al Youtube els discursos de Steve Jobs com si fossin paraula de déu,…

Aquest món en el que estem immersos és a la vegada fascinant i temible quan t’hi pares a pensar, i les situacions que s’hi generen donen joc a una comèdia que sap mirar-s’ho amb humor, però a la vegada deixant patent que sí, que en realitat això és així i estem així de bojos. Els personatges a través dels que ho fa poder no serien del més original. Però si que acaben resultant entranyables i ve de gust seguir-los mentre s’endinsen en una jungla que els allunya més i més de la còmoda cadira davant l’ordinador on estaven programant i somiant canviar el món amb els seus programes. Ja se sap, ves amb compte amb el què desitges…SILICON VALLEY

Creador: Mike Judge
Guionistes: Mike Judge, John Altschuler, Dave Krinsky
Directors: Mike Judge, Tricia Brok, Maggie Carey
Intèrprets: Thomas Middleditch, Martin Starr, T.J. Miller, Kumail Nanjiani, Amanda Crew, Christopher Evan Welch, Zach Woods, Josh Brener
Productor: Jim Klever-Weis
Durada dels capítols: 22 minuts
Data d'estrena: 6 d'Abril de 2014
Cadena Emissió: HBO (USA)
Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies