Losers
8Valoració

Losers (Perdedors) de Marta Buchaca és una comèdia romàntica que parla d’una generació que no ha aconseguit tot allò que se’ls va prometre a la vida, que no ha acomplert les expectatives, i que viu amb aquesta situació el més dignament que pot. A La Villarroel des del 25 d’abril i, de moment, sense data de sortida.

En Manel (Jordi Díaz) i la Sandra (Alba Florejachs) voregen els quaranta anys. Ella va deixar la seva última relació fa quatre mesos i cap de les que ha tingut li ha durat més d’un any. Viu amb el seu gos Freddy, i tem les prediccions de la seva mare que li deia que acabaria sola i envoltada de gats. És per això que cerca l’amor allà on sigui, fins i tot a totes les aplicacions d’Internet disponibles, des de Meetic fins a Badoo, malgrat sempre ho havia considerat una opció de perdedors, de losers. Una tarda qualsevol decideix enfrontar-se als seus fantasmes i anar a donar de baixa el mòbil de la seva mare, que aviat farà cinc anys que va morir, però que fins ara s’havia resistit a donar de baixa per por a trair el record de la seva mare.

A la botiga de telefonia coneix a en Manel, que fa quatre mesos que ha sigut abandonat (per un altre home) per l’Anna, per seva parella des de feia 10 anys, i que cobra un sou mileurista i encara és controlat i humiliat per la seva mare que el considera un fracassat.

Tots dos representen en certa manera els rebutjats d’aquesta societat moderna on el triomf ho és tot en termes econòmics, socials, laborals i amorosos. Però ells no es resisteixen i decideixen iniciar una història en contra de totes les previsions, els dubtes i les incerteses.

En moltes ocasions la història acabaria aquí, en el moment feliç en que la sort somriu als personatges i s’enamoren. Però Losers va més enllà i ens mostrarà la relació, amb tots els entrebancs posteriors que aniran sorgint fins que els personatges es replantegin si la seva elecció va ser l’encertada i si, en el seu cas, la sort alguna vegada pot acompanyar-los massa temps.

Losers és una comèdia esplèndida, ubicada en la modernitat i fent especial referència a les nostres tecnologies i com afecten a les relacions, però que arriba a tothom i que pot ser traspassada a qualsevol relació humana i en qualsevol època. Perquè en el fons les pors i els entrebancs no es diferencien tant, ens assemblem en allò essencial a tots els altres congèneres al llarg de la història.

Losers La Villarroel

Losers té uns diàlegs brillants i frescos, però sens dubte el que més destaca de la història és la Sandra, que té un paper dolç i juganer gràcies la relació directa de complicitat que estableix amb el públic, dirigint-se a ells en molts moments i fent-lo còmplice dels seus pensaments més íntims, i que interpreta magistralment Alba Florejachs. És impossible no enamorar-se de l’Alba, és una reina de la comèdia i de la simpatia en general, es fica al públic a la butxaca des del minut ú de la història, i no el deixa anar mai, fent que li perdonem totes les dèries i manies del seu personatge, fent-nos confidents incondicionals. Sempre que he vist a l’Alba Florejachs sobre un escenari ha estat fent comèdia, on és claríssim que s’hi sent còmoda i on domina la situació al 100%, però estic convençuda que aquesta actriu triomfarà allà on s’ho proposi, en qualsevol àmbit de l’actuació, perquè transmet passió, bona feina i complicitat en tot moment. És un veritable plaer.

En Jordi Díaz no es queda enrere, amb una molt bona actuació, però senzillament en aquesta ocasió el paper d’ella té una rellevància més gran perquè és el que ens guia a través de la història i el que ens porta de la mà. No obstant, la relació entre els dos funciona de meravella, i això es transmet al públic i a l’espectacle en general.

A destacar també l’escenografia de l’obra. D’una senzillesa inicial que representa la botiga de telefonia on els personatges es coneixen, es passa a un segon escenari de representació d’una manera fluïda i fantàstica, on els propis actors són els encarregats de modificar l’escenari al ritme de la transformació de la seva relació, de manera que un acte tècnic s’integra dins de l’espectacle d’una manera intel•ligent i que segueix formant part de la història.

En definitiva, recomanar i molt Losers, on riureu fins i tot (segurament) de vosaltres mateixos, sobretot si sou usuaris de smartphones i noves tecnologies, on us enamorareu d’una gran actriu i on fins i tot us emocionareu una mica.


Es pot veure a: La Villarroel
Text: Marta Buchaca
Intèrprets: Alba Florejachs i Jordi Díaz.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies