"No hay lugar seguro" de Tana French
5Valoració

Un dels trets mes característics de les novel·les de Tana French es la implicació emocional dels seus protagonistes amb algun element de la trama. Si a “Faithful Place” les connexions entre investigador i víctima eren molt directes, aquí no ho son tant, encara que l’escenari del crim es capaç de trasbalsar el detectiu protagonista i fer trontollar la seva feina. L’autora irlandesa te una manera molt interessant de construir els personatges i en aquesta ocasió és aquest dibuix de personalitats el mes interessant de l’obra.

“No hay lugar seguro” comença amb l’assassinat d’una família. En una urbanització mig destruïda anomenada Broken Harbour es troben els cadàvers de dos nens i el del pare mentre que la mare esta molt mal ferida. L’aspecte de la casa, plena de forats i trampes per a animals, fa sospitar als policies que darrera d’aquesta mostra de violència hi ha alguna cosa mes complexa. Les seves investigacions els portaran a diversos sospitosos i a una veritat terrible.

Aquesta darrera novel·la de Tana French segueix el procés de la investigació en un curt període de temps, pocs dies. Es una novel·la extensa, que es detén en els detalls i opta per les descripcions llargues i les anàlisis de personalitat amb certa profunditat. No hi ha massa acció ni un misteri que trigui molt a resoldre’s. Ben ràpid es comença a veure quina direcció prendrà la historia i la llista de sospitosos aviat es reduirà.

És un fet que French volia centrar-se molt en els seus protagonistes i en les implicacions emocionals amb la historia, de tal volta que fins i tot sembla que el cas sigui mes secundari, una excusa per posar els personatges al límit i fer-los trontollar. La parella protagonista evoluciona en un curt període de temps: dos companys, amb diferent grau d’experiència, que entenen el cas de manera oposada i que actuaran segons les seves conviccions, i hauran d’acceptar les conseqüències. L’autora treballa aquest material de manera forca encertada i elabora una trama de mentides i sospites que enganxa perquè els personatges estan ben construïts.

L’encert en aquest àmbit contrasta amb una poc encertada trama central, massa obvia i amb menys girs del que seria desitjable a una novel·la de 600 pàgines. La decisió de concentrar-se en un espai de temps reduït amb un espai físic d’escriptura llarg juga en contra del llibre, que a estones es fa una mica tediós.

French te un bon estil, que demostra en tots els seus llibres. Els seus personatges son atractius, les seves trames son en general encertades i les fa evolucionar per llocs poc previsibles. Tot això no es reflecteix de la mateixa manera a “No hay lugar seguro” a causa dels seus problemes de ritme i d’un enfocament que acaba deslluint el global de l’obra.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490561034
Pàgines: 640

Tana French es va formar com actriu i ha treballat al món del teatre, del cinema i els enregistraments de veu. Com a escriptora, ha publicat quatre novel·les: “El silencio del bosque”, “En piel ajena”, “Faithful Place” i “No hay lugar seguro”. L’èxit de les seves històries l’ha portat a ser traduïda en més de vint idiomas i que hagi estat candidata a múltiples premis.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X