Divergente
2Valoració

Beatrice (Shailene Woodley) viu en una societat post-apocalíptica dividida en faccions definides per la personalitat, per mantenir la pau. Quan descobreix que ella és una divergent, que no encaixa en cap, haurà d’esbrinar quin és el destí dels que són com ella, però la resposta no li agradarà.

Un món post-apocalíptic. Una societat basada en la divisió de la ciutadania segons les seves aptituds. Una protagonista que no té clar què vol fer amb la seva vida. ¿Els sona? Shailene Woodley (The Secret Life Of The American Teenager), en el paper de Jennifer Lawrence, interpreta a una noia que s’ha d’adaptar a la societat en què viu, tot i ser diferent. Aquesta imitació de Katniss Everdeen (fins i tot sembla que l’hagi doblada) descobreix que en el seu interior resideix el poder de la diferència, de la unicitat, i tot i que lluita per pertànyer a un grup determinat, se n’adona que és diferent de tothom. Aquesta circumstància provoca que la persegueixi una villana totalitària que vol imposar la pau mitjançant la violència (fins i tot escriure l’argument resulta avorrit). Cal remarcar que la malvada està interpretada per Kate Winslet, l’única estrella del repartiment, i la que sembla haver-se emportat tot el pressupost.

Així doncs, ensopeguem amb una mostra més d’aquestes noves sagues en què se’ns presenten noies adol·lescents (sempre guapes i primes, això sí) que no volen o poden seguir les normes, mentre ens volen fer creure que per posar una dona al capdavant ja hem avançat en l’emancipació feminista. Perquè, és clar, el que volem és una “heroïna”, però és necessari que s’enamori a primera vista d’un home alt, fort, més gran que ella i misteriós, que la defensi quan ella, com dona que és, no es pugui valer per si mateixa i necessiti ajuda. Necessitem que aquest home sigui un “tipo duro” i un “malote” que canviï i s’acabi convertint en el noi perfecte quan ella li tregui la samarreta, li faci un petó i li digui “no vull anar tant ràpid” (frase real de la pel·lícula). I és que s’ha d’anar amb compte amb els homes: la pitjor por d’una noia, tal com apareix a la pel·lícula, és que el noi perfecte al qual estimes i has fet canviar, sigui en realitat un masclista que només et vol com a objecte sexual.

Divergente

Però no tot és sexisme a la pel·lícula, ja que també apareix un tiroteig entre soldats i mare i filla a l’estil “La Jungla: Un Buen Día Para Morir” (en la que precisament també hi apareix Jai Courtney, que en la nostra obra fa un paper sorprenentment creïble). Tot i que, això sí, acaba ràpid, perquè la protagonista, encara que hagi passat més d’hora i mitja de metratge (i hagi viscut tot tipus de tribulacions), quan ha de disparar a un amic, es bloqueja. I es bloqueja com a dona que és al mig de la batalla, el que comporta la sempre tràgica mort de la mare (faria avís d’spoilers, però s’ha d’anar amb moltes ganes de ser sorprès per no esperar-te aquest i molts altres fets des del primer acte).

En definitiva, una pel·lícula que només podria agradar als qui s’hagin llegit les novel·les, als qui no els importi veure una vegada i una altra la mateixa història amb els mateixos clichés, o als que els atregui veure una escena sencera sobre com Beatrice tira ganivets, per poder entendre en el clímax que és bona tirant ganivets. I mentre tot el que he dit sobre les heroïnes femenines sigui sent una pauta acceptada, Gal Gadot seguirà sent Wonder Woman.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies