Sant Jordi és tradició. Roses, llibres, enamorats i passejar per la Rambla mentre un es perd en l’ambient, l’olor de les roses i en les lletres que els escriptors han deixat sobre les pàgines. Hi ha llibres per tots els gustos i des de la Finestra us en fem uns quants suggeriments que podrien ser un munt.

Comencem per una novel·la de detectius clàssica Trabajos de amor ensangrentados” d’Edmund Crispin, publicada per l’Editorial Impedimenta, una garantia de titols triats amb cura i amb una presentació impecable.

La publicació del segon volum dels diaris de Susan Sontag, amb el nom de La conciencia uncida a la carne” –en una magnífica edició de Random House– ens permet accedir a l’evolució del pensament de l’autora de “La malaltia i les seves metàfores” en els seus anys de major esplendor intel·lectual. Una oportunitat única de contemplar a l’escriptora en el “taller”; una obra que es gaudeix com un treball de la millor literatura del jo.

“El llegat dels ossos” és la segon títol de la trilogia de Baztán, iniciada amb “El guardià invisible”, escrita per Dolores Redondo i protagonitzada per la inspectora de la policia foral Amaia Salazar. Un esclat editorial, que ja té els drets venuts per a l’adaptació cinematogràfica i que amb aquest segon llibre confirma que no ha estat un miratge, ni la sort del principiant. Si “El guardià invisible” us va atrapar, no aconseguireu escapar d’”El llegat dels ossos” publicat per Columna en català i editorial Destino en castellà.

Si el panorama editorial fos just, “Las luminosas” hauria de ser una de les novel·les del moment, un llibre del qual es parlés a totes bandes i estigués a les llistes dels llibres més venuts. Però pot ser la complexitat de la proposta no jugui a favor seu com tampoc ho fa la inclassificable mescla de gèneres que conté en les seves 400 pàgines. Lauren Beukes ens deixa una de les novel·les del 2013, absorbent, emocionant, trepidant i construïda amb mestria.

Ets dels que es pensen que l’amor mou muntanyes? Que el nostre destí amorós està per sobre de la nostra voluntat? Creus que una història d’amor romàntica hauria de vèncer tots els obstacles? Si mai t’has fet aquestes preguntes, la nova novel·la “El petó més petit” de Mathias Malzieu, un romàntic amb un estil molt propi, ha estat escrita per a tu.

Fa menys de dos anys que el Modernet de Merda feia la seva aparició a Twitter, canal que va fer servir fer per criticar la fauna moderneta de Barcelona fent-se passar per un dels seus espècimens.  En poc temps el Modernet de Merda s’ha convertit en tot un fenomen, en tota una referència fins i tot pels mateixos modernets, i vet aquí, que ja teniu un manual per comprar aquest Sant Jordi.

Jonas Jonasson, un suec que no escriu thrillers i que ho diu tot amb gran sentit de l’humor, torna a les llibreries després de l’èxit que va suposar  “L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra” -un llibre també us recomanem- del que s’han venut 8 milions d’exemplars arreu del món. El seu nou llibre repeteix la formula, per què canviar-la si li ha anat tan bé? Estrambòtica, irònica, surrealista,“L’analfabeta que va salvar un país”, el seu nou llibre fila encara més prim i dóna als seus personatges més consistència mentre carrega contra el poder i la política de manera subtil però sense misericòrdia.

“Desig de xocolata” té molt de novel·la històrica, però també de novel·la romàntica, d’humor i de relat amb certa intriga. Care Santos ha construït un llibre polièdric, amb moltes cares, amb molts gustos, que acabarà agradant a paladars completament diferents. És probable que aquesta variabilitat de temes, d’interessos i també d’estils és el que el jurat ha valorat a l’hora de donar-li el Premi Ramon Llull 2014. Tot i així, amb premi o sense la novel·la de Care Santos és notable i de fàcil degustació.

“Lolito” és la sisena novel·la del molt jove Ben Brooks. Elogiat per Nick Cave i aclamat per la crítica britànica, diuen que ningú escriu com ell.  El personatge de la seva novel·la, Etgar, un adolescent trencat pel dolor d’una ruptura amorosa que troba consol en una dona més gran és un retrat únic i especial.

A “La cinquena planta” de Manuel Baixauli ens apropa una dramàtica experiència personal però no ho fa a partir d’unes memòries convencionals sinó d’una intel·ligent novel·la plena de personatges atractius i un curiós joc entre realitat i fantasia.

“Divergent” és la darrera mostra d’un corrent literari que ja porta molts anys funcionant a les llibreries de tot el món. Es tracta de llibres juvenils però que s’adrecen principalment a un públic femení, tot i ser plenament disfrutables pel món masculí. Són novel·les amb noies protagonistes fortes i que passen per moments de canvi importants i definitoris. Ens ve al cap “Crepúsculo” o “Los juegos del hambre”, entre d’altres, espectaculars èxits literaris que han conegut adaptació a la gran pantalla. Aquesta no es queda enrere. Inici d’una trilogia que també es veurà al cinema.

Llibres del Delicte ens presenta “Elles també maten”, un recull de relats de gènere negre amb la particularitat que estan tots escrits per autores, és a dir, un recull completament femení. Un plat agradable que es llegeix amb ganes i es gaudeix molt i que ens permet apropar-nos a estils diferents i històries de variada naturalesa.

“Els Savage” no és una família normal encara que vista des de fora podria semblar- ho. Tampoc ho és aquesta novel·la dirigida al públic més jove i que pot ser llegida pels adults sense problema. Els Savage són una mena de família Adams mesclada amb els Tennebauns. L’humor negre es conjuga amb uns personatges perfectament descrits en la seva manera de ser i en les seves relacions amb els altres. Un llibre juvenil diferent, i una bona proposta de Fanbooks, que sempre ofereix productes diferents per engrescar els joves adults en el món dels llibres

Tenim molts altres que us podem recomanar “La botiga vintage Astor Place” de Stephanie Lehmann, “Set dies de Gràcia” de Carla Gràcia Mercadé, “Cafè Barcelona”, de Joan Carreras, “Doctor Sueño” de Stephen King o “La cuinera” de Coia Valls. Segur que ens deixem llibres magnífics. La millor recomanació però, és voltar entre les parades, remenar i triar aquell que us captivi per un títol, una portada, una sinopsi o per un autor que us toqui el cor i us l’emporteu a casa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies