"L'analfabeta que va salvar un país" de Jonas Jonasson
6Valoració

Les probabilitats estadístiques que una analfabeta nascuda als anys seixanta a Soweto arribi a l’edat adulta i acabi un dia tancada en un camió de patates en companyia del rei de Suècia i del seu primer ministre són d’una entre quaranta-cinc bilions set-cents seixanta-sis milions, dues-centes dotze mil vuit-centes deu. Això segons els càlculs de l’analfabeta en qüestió.

La protagonista de “L’analfabeta que va salvar un país” és la petita Nombeko, una nena òrfena que treballa netejant latrines, però el destí li té reservada una altra sort. I és que el seu talent insòlit per a les matemàtiques i la seva curiositat infinita per aprendre la catapulten a l’altra punta del món, on viurà envoltada d’excèntrics i perillosíssims personatges: tres xineses molt imprudents, un americà ceramista i desertor del Vietnam, dos agents del Mossad, dos germans bessons que oficialment són una sola persona, una activista que va contra tot, una comtessa que es dedica a cultivar patates i, és clar, el primer ministre i el mateix rei de Suècia en persona. Tot plegat una barreja explosiva a la qual s’hi ha d’afegir un problema encara més explosiu: un problema radioactiu de tres megatones de potència.

Jonas Jonasson, un suec que no escriu thrillers i que ho diu tot amb gran sentit de l’humor, torna a les llibreries després de l’èxit que va suposar  “L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra” -un llibre que us recomano si voleu passar una bona estona- del que s’han venut 8 milions d’exemplars arreu del món. El seu nou llibre repeteix la formula, per què canviar-la si li ha anat tan bé? Però no és que sigui un refregit. Estrambòtica, irònica, surrealista, el nou llibre de Jonasson fila encara més prim i dóna als seus personatges més consistència mentre carrega contra el poder i la política de manera subtil però sense misericòrdia. El centre, però, de les seves crítiques es troba en l’estupidesa que regna i governa el món i que fa contrastar amb aquest personatge central viu com una guineu, Nombeko, que deixa a tots en ridícul amb la seva intel·ligència i la seva lògica sense discussió.

No ho dubteu, “L’analfabeta que va salvar un país” és una bona teràpia humorística. Un llibre d’aquells que es llegeix amb un somriure permanent als llavis mentre et deixes sorprendre dels seus girs imprevistos i els seus personatges esbojarrats.


Editorial: La Campana
ISBN: 978-84-96735-97-2
Pàgines: 400
Preu: 19.95€ (ebook: 9.99)

Jonas Jonasson va néixer l’any 1961 a la ciutat de Växjö, al sud de Suècia. Va començar a escriure fent de periodista per a diversos diaris suecs, i més tard va crear la seva pròpia productora de televisió. Però després d’uns quants anys en el sector, en Jonasson va decidir que volia fer alguna cosa diferent. Va ser aleshores quan se li va acudir el personatge d’Allan Karlsson i va començar a escriure la seva primera novel·la, L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, que ha aconseguit divertir el món sencer amb 8 milions de lectors en 40 països. La pel·lícula, que a Suècia ja s’ha estrenat amb un èxit tan espatarrant que en dos mesos s’ha convertit en la més taquillera de la història, es distribuirà a 45 països, i està previst que aquí s’estreni l’estiu del 2014 (A Contracorriente Films).

L’analfabeta que va salvar un país segueix el camí de la seva predecessora: s’està traduint a 35 llengües i se n’han venut ja 1.300.000 exemplars. Així doncs, amb la seva segona novel·la, Jonas Jonasson es consolida com un dels escriptors més internacionals i amb un perfil més original dins del panorama literari actual.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies