Crónicas diplomáticas (Quai d'Orsay)
7Valoració

Tal com està de denostada la imatge dels polítics avui en dia, potser algú pensarà que no és el millor moment per prendre’s a broma la inoperancia dels nostres governants. Però en tot cas, la sàtira política ha estat el que ha elegit el veterà realitzador Bertrand Tavernier per donar un gir a la seva filmografia i provar sort en la direcció de comèdia. Amb la cinta que arriba ara a la cartellera, el director es presentava al passat Festival de San Sebastián després d’una llarga absència i, a banda d’aconseguir fer riure la crítica a gust, també es van endur cap a casa el premi al Millor Guió i el premi FIPRESCI.

Crónicas diplomáticas (Quay d’Orsay)” pren com a punt de partida el personatge d’Arthur Vlaminck (Raphaël Personnaz), un jove contractat com a redactor de discursos, pel govern francès. A través de les seves peripècies en la nova feina, el film ens transporta a l’interior dels engranatges del Ministeri d’Afers Exteriors de França. Allà, el ministre Alexandre Taillard de Vorms (un magnífic Thierry Lhermitte) és el cap visible d’un nombrós equip d’assessors, experts i atònits novells que intenten fer front a tota mena de crisis movent-se per interessos personals, peculiars costums i amb més o menys ganes de fer bona política.

El guió del film, es basa en un famós còmic escrit per Abel Lanzac (pseudònim del diplomàtic Antonin Baudry) i il.lustrat per Christophe Blain, que parodiava a Dominique de Villepin. I tot i que Bertrand Tavernier ha volgut defugir en les seves declaracions la intenció d’haver volgut construir un discurs universal sobre els polítics, no s’estalvia les ganes de ficar el dit a la nafra en les absurditats de la burocràcia, el sistema que exalta persones gens preparades pel càrrec que ocupen i la capacitat de ministres d’arreu de fer declaracions aberrants i prendre decisions mediocres continuament però seguir tant còmodes a la seva cadira. Això sí, de tot això en parla amb humor a la seva pel.lícula.

Quay d'Orsay (Crónicas diplomáticas)

Quai d’Orsay’ té un bon treball de muntatge i diàlegs i, encara que cap al final resulta una mica iterativa en algun dels seus recursos, es passeja a bon ritme pels escenaris del ministeri mentre va construint un discurs demolidor i divertit sobre la política actual i com la més absoluta ignorància no és impediment per ostentar alts càrrecs que decideixen els afers més importants.

Aquest ús de l’espai és un altre dels valors del film, per la forma en que Tavernier va passejant la seva àgil càmera per despatxos ministerials i sales d’assessors, posant en imatges una mena de caos coreografiat que conforma un món en sí mateix. Un món sovint pompós i fals com els homes que l’habiten i format pels espais on es prenen les decisions que afecten el món real però del que en sembla totalment desconectat.

El resultat és una mena de posada al dia de “Sí, ministre” amb un Thierry Lhermitte que aconsegueix provocar el riure de l’espectador sense que sembli proposar-s’ho, amb les seves ràpides divagacions sense sentit (o que només semblen tenir sentit per sí mateix), tant grandiloqüents com buides de contingut.

I pels àvids de la premsa rosa i xafaderies en general també compta amb la presència en el repartiment de la que mesos després hem sabut que era l’amant del president francès François Hollande, Julie Gayet.

Al sortir del cinema, ja tindrem temps per tornar a agafar diaris i veure noticies de les que ens fan emprenyar-nos amb els polítics que regeixen les nostres vides, però almenys durant prop de dues hores, Tavernier aconseguirà que us en rigueu una estona d’un polític francès, abans de tornar a pensar que en la realitat això no hauria de tenir cap gràcia i que els d’aquí són encara pitjors.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X