"Desig de xocolata" de Care Santos
8Valoració

“Desig de xocolata” té molt de novel·la històrica, però també de novel·la romàntica, d’humor i de relat amb certa intriga. Care Santos ha construït un llibre polièdric, amb moltes cares, amb molts gustos, que acabarà agradant a paladars completament diferents. És probable que aquesta variabilitat de temes, d’interessos i també d’estils és el que el jurat ha valorat a l’hora de donar-li el Premi Ramon Llull 2014. Tot i així, amb premi o sense la novel·la de Care Santos és notable i de fàcil degustació.

Ens trobem davant de la història de tres dones unides en el temps per la seva passió per la xocolata. Tres moments històrics diferents són el marc que envolta a les protagonistes, que condiciona les seves circumstàncies i les porta a una lluita constant contra les convencions de l’època. Aquest recorregut històric ens permet a la vegada entendre com va arribar la xocolata a Europa i com s’ha anat sofisticant fins a arribar al moment actual.

La novel·la està estructurada en tres parts independents però unides per un objecte, una xocolatera blanca de porcellana que va passant per les vides de les protagonistes. A la primera part ens trobem amb Sara, una dona que ho vol tot i que en certa manera ho ha aconseguit tot a la seva vida però que guarda al seu interior alguna història que podria afectar el seu futur. Ens situem a l’època actual, moment en què la xocolata és un plaer estès i molt elaborat, que arrisca i busca combinacions estranyes, pròpies del nostre món.

A la segona viatgem al segle XIX i seguim la vida d’Aurora, la filla d’una minyona d’una casa benestant. Acompanyarem Aurora en la seva evolució, una evolució sorprenent i plena de girs. Care Santos aprofita per parlar de la industrialització i de com aquesta va afectar la manufactura de la xocolata. A l’última part, l’artesania pròpia del segle XVIII és el moment històric triat i la Maria Anna, la protagonista, una dona que s’ha d’enfrontar a tot un gremi perquè en aquell moment històric les dones no podien dedicar-se a segons quines activitats.

Les tres històries plantejades per Care Santos no es creuen de cap manera, no s’influeixen una sobre l’altra, només tenen en comú la xocolatera, protagonista a la vegada dels interludis entre capítols. És una estructura atípica en un món literari que intenta lligar-ho tot i sorprendre amb connexions que deixen bocabadat en arribar a les últimes pàgines del llibre. I és una estructura que s’agraeix perquè és fresca i permet tenir tres llibres en un, tres històries i protagonistes en una única lectura.

L’autora s’ha preocupat que totes estiguin equilibrades, amb les protagonistes ben retratades, bons secundaris i una narració elegant que manté l’atenció del lector. No hi ha grans esdeveniments a la novel·la, res massa grandiloqüent, però és aquesta senzillesa el principal valor de l’obra i el que resulta més atractiu. També cal destacar l’ús de diferents narradors per separar cada una de les parts, molt ben resolts, especialment la difícil segona persona utilitzada en el segon tram del llibre.

Cada persona tindrà les seves preferències i s’enamorarà més d’una història que d’una altra. Personalment crec que el llibre millora a mesura que avança i que la tercera part és la millor a tots els nivells. “Desig de xocolata” és una novel·la notable, és divertida, està ben escrita i, amb premi o sense, mereix un lloc a qualsevol llibreria.


Editorial: Planeta
ISBN: 978-84-9708-263-1
Pàgines: 432
Preu: 21,00€

Care Santos (Mataró, Barcelona, 1970). Va estudiar Dret però des de ben jove va centrar-se en l'escriptura. Va treballar al desaparegut Diari de Barcelona i també a la revista Presència, d'El Punt Diari. Ha col·laborat a Catalunya Ràdio, COMRàdio i BTV. Ha obtingut els premis Gran Angular, Ramon Muntaner i Protagonista Jove amb les seves novel·les adreçades a lectors joves, un terreny en què és una de les autores més llegides del nostre país. Ha estat antòloga d'Un deu. Antologia del nou conte català. A Planeta va publicar fa dos anys la novel·la Habitacions tancades, que ha estat traduïda a tretze idiomes, incloent l'alemany, el francès, el suec, l'italià i l'holandès.

Una resposta

  1. Un món literari

    Aquesta és una preciosa novel·la que em va enganxar des del primer moment i que la recomano a tots aquells a qui els hi agradin les novel·les històriques però també als qui disfrutin llegint sobre el dia a dia i les relacions personals de personatges fictícis.
    Per cert, si us agrada aquesta autora no deixeu de llegir els seus altres llibres com “El anillo de Irina” o “L’aire que respires”.
    Fa uns mesos jo també vaig comentar i opinar sobre aquesta novel·la al meu bloc: https://unmonliterari.wordpress.com/2015/04/01/la-recomanacio-de-la-setmana-desig-de-xocolata/

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X