"Seis días de diciembre" de Jordi Sierra i Fabra
7Valoració

L’autor de Cuatro días de enero, Siete días de julio, Cinco días de octubre i Dos días de mayo ens torna a traslladar a la Barcelona de la postguerra i reuneix de nou dos vells coneguts, l’exinspector Miquel Mascarell i el delinqüent conegut com Lenin. Junts viuen una aventura apassionant pels carrers d’una ciutat resignada i grisa.

Barcelona, desembre de 1949.  En Miquel Mascarell viu una existència tranquil.la amb la seva dona, retirat de la seva feina a la policia, fins que el xoriço amb el qual es va retrobar uns mesos abans a la presó, ve a veure’l i li demana la seva ajuda perquè s’ha ficat en un embolic seriós. En una cartera que ha robat a un turista anglès s’ha trobat amb una sorpresa incòmoda, que no és altra que un catàleg d’alguns dels quadres robats pels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

De seguida en Miquel Mascarell i en Lenin descobreixen que aquest suposat turista assassinat era en realitat un membre de l’organització coneguda com els Monuments Men, és a dir, els qui s’encarregaven de cercar i recuperar les obres d’art espoliades pels nazis. La investigació s’anirà complicant de tal manera que en Lenin haurà d’acabar refugiant-se a casa de l’exinspector amb la seva dona i els seus dos fills, per desesperació d’en Mascarell, que només desitja tornar a gaudir de la seva tranquil·litat. Per aconseguir-ho haurà de resoldre una trama que anirà augmentant en perillositat a mesura que apareguin nous crims i  nous personatges.

“Seis días de diciembre” és a la vegada una novel.la policíaca amb totes les claus del gènere i una revisió de la història no tan llunyana d’Espanya, amb una mirada carregada d’humor, d’ironia i d’un desencant que ens pot fer pensar al Phillip Marlowe de Chandler, és a dir, a l’home que ha sobreviscut a tot i en paga les conseqüències, però que encara conserva la seva ètica particular, i ho fa fins les darreres conseqüències.

Respecte als personatges, els dos principals, és a dir, en Miquel i en Lenin, estan ben dibuixats i formen un tàndem còmic molt convincent. El conjunt de personatges secundaris, tot i estar presentats de forma més esquemàtica, també prenen vida clarament per al lector. La família del Lenin i la dona d’en Miquel formen un rerefons quotidià creïble i divertit, mentre que la noia que forma part dels Monuments Men  representa molt bé tots aquells idealistes que van donar-ho tot per recuperar allò que el nazisme va espoliar durant la Segona Guerra Mundial. El ritme de la novel.la és el propi d’un relat detectivesc, que no ens deixa aturar la lectura perquè volem saber què hi ha darrere de tota la trama.

Per tant, el millor que es pot dir de” Seis días de diciembre” és que ens deixa amb ganes de continuar llegint més aventures de l’inspector Mascarell, una excel·lent notícia pel seu autor, que esperem que ja estigui preparant el següent lliurament de la sèrie de novel·les.


Editorial: Plaza & Janés
ISBN: 978-84-01-34210-3
Pàgines: 316
Preu: 17,90 €

L’autor de la sèrie de novel•les protagonitzades per l’inspector Miquel Mascarell va néixer a Barcelona el 1947, i és un dels escriptors més prolífics i versàtils del moment. Va rebre el Premio Nacional de Literatura Juvenil el 2007 i el Premio Iberoamericà de Literatura per la seva aportació a la narrativa llatinoamericana.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X