Enemy
6Valoració

Adam (Jake Gyllenhaal) és un professor d’universitat que viu en una monotonia trontollant, la seva infelicitat és terrible. Un bon dia, descobreix que té un doble i la seva obsessió per saber que és el que està passant serà el detonant que porti a dues parelles a una situació límit.

Per a mi, enfrontar-me a una nova estrena de Denis Villeneuve, és un repte. Cal entendre que sóc un fervent admirador dels tres films que he visionat d’ell. Parlo de “Polytechnique” (un film d’aprenentatge, petit) i dues obres mestres: “Incendies” i “Prisoners”.

El film, rodat el mateix any que “Prisoners”, sembla sofrir d’un guió poc treballat. El text sembla una mica fluix, els diàlegs són, de vegades, un tant superflus, i, dóna la sensació que amb un material tan potent, el director podria haver anat molt més allà, treballar la misèria d’un home atrapat en aquesta insatisfacció. També cal dir, i em donareu la raó quan la vegeu, que l’últim plànol,  se’l podrien haver pensat millor.

Una vegada superat aquesta sensació abans comentada, reflexionant, arribes a la conclusió que tot el film es desenvolupa en un paisatge mental. Tot l’argument passa dins de la psique del protagonista i, fins i tot, m’atreveixo a dir que els protagonistes (parlo del personatge que interpreta Sarah Gadon, qui sembla no tenir importància però té tant pes com el protagonista) viuen un procés de maduració, de cerca d’una felicitat inassolible.

Enemy

Això no justifica els errors de guió, és més, el problema major d’aquest film és que està emparentat amb “Carretera Perduda” (David Lynch, 1997) i en la comparació surt perdent. La modèstia que s’entén, d’un film tant personal es pot extrapolar de la narració, xoca amb la fluïdesa argumental del film escrit per Lynch i Barry Giford i s’atreveix a anar més enllà, no solament ens enfronta a les relacions sexuals dels protagonistes, també ens a enfronta a les seves frustracions i la violència implícita que hi ha entre els éssers humans.

Encara que pugui semblar el contrari, és una pel·lícula que si superes el seu ritme, i l’estàtica de la narració té punts forts on gaudir d’una manera excelsa; la fotografia de Nicolas Bolduc és meravellosa. D’un to torrat, depriment, totalment propera a la psicologia d’Adam i, especialment, és meravellós com treballa la ciutat com un ens violent, que deixa als personatges aïllats, no es veuen éssers humans als carrers, tan sols on han d’estar. Això reforça el relat introspectiu.

Enemy

També és fonamental el treball dels actors, amb unes condicions tan complexes per dotar de realisme un relat tan inversemblant; és fàcil gratificar el treball de Jake Gyllenhaal, ja que és hi ha un esforç en gestos i matisos, però, les dues actrius que fan de les seves parelles, Mélanie Laurent i Sarah Gadon, accepten un rol totalment secundari, treballant amb valentia la sexualitat del relat i dotant de profunditat uns personatges escrits d’una manera tan plana.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies