El universo DC de Neal Adams
8Valoració

En un sol tom editat amb el bon gust i cura habituals, ecc ens presenta els primers treballs del dibuixant Neal Adams en la companyia de còmics de Batman i Superman. Un reguitzell d’autèntics clàssics, malauradament poc coneguts que val la pena recuperar. Un tom que no hauria de faltar a la biblioteca de qualsevol bon afeccionat al còmic.

Cal agrair a ecc la seva gosadia a editar una autèntica peça de col·leccionista com El universo DC de Neal Adams, un magnífic tom que sens dubte enlluernarà a tots els devots d’aquest dibuixant nord-americà, responsable de molts dels millors moments de l’explosió creativa de la Silver Age dels còmics de superherois. Sovint es recorda a una llegenda vivent del comic-book com Neal Adams per ser el responsable d’aportar to adult i foscor al traumatitzat Batman (no li deuen les pel·lícules de la saga del Senyor de la Nit tant a ell, si no més, com als posteriors Frank Miller o David Mazzucchelli?), pels clàssics inqüestionables dels setanta de Flecha Verde/Linterna Verde i per les seves meravelloses visions d’altres herois de DC (Deadman, Superman…) i Marvel (La Patrulla X, Los Vengadores…). Però sovint es passen per alt injustament els seus primers (i ja excel·lents treballs): les tires de premsa de Ben Casey (tant de bo algú s’animi a editar-les algun dia a Espanya), les historietes còmiques i de superherois per Archie, els relats de terror per Warren i sobretot la seva primera etapa a DC.

Com bé apunta el guionista i editor Paul Levitz en el pròleg que acompanya aquest volum, treballar en DC va ser el primer somni d’Adams. Amb amb prou feines divuit anys va fer la seva primera (i infructuosa) temptativa de treballar a la casa que va veure néixer a Superman. Per sort anys després, ja forjat en altres companyies de còmics i també en el dibuix publicitari, se li va presentar una segona oportunitat que va saber aprofitar a consciència. Els seus primers treballs, recollits en aquest tom, van ser vigoroses històries de guerra, guionitzades per escriptors de la talla d’Howard Liss i Robert Kanigher, un dels seus primers editors. Perdin-se entre les pàgines de relats arrauxats i intensos com El francotirador invisible –on Liss i Adams es posen en la pell del “enemic” en una història que recorda el to abrupte i implacable dels millors relats del gran Ambrose Bierce– o la fantàstica història pulp (mescla de relat de monstres i “gestes bèl·liques”) El campo de batalla. En totes elles, s’aprecia ja l’atrevida composició de pàgina característica d’Adams, que trenca els motlles de la Golden Age, les figures bigarrades i molt més dinàmiques que les de molts altres dibuixants de l’època, i sobretot l’original ús de la profunditat amb el qual va ser capaç de dotar de textura “cinematogràfica” a totes les seves vinyetes.

Vinyetes de "El Universo DC de Neal Adams"

Aquí trobaran també la primera història de superherois que Adams va dibuixar para DC –protagonitzada per el Hombre Elástico–, la saga dels Titanes que, amb bon ull, es va atrevir a remuntar per calmar la fúria d’uns editors indignats amb l’esperit iconoclasta dels guionistes més joves de l’editorial, i divertiments de regust deliciosament camp com la historieta breu La vida privada de Clark Kent. El llibre es complementa amb diverses il·lustracions inèdites (val la pena contemplar l’anunci de la Creu Roja que Adams va dibuixar després de l’11S; l’única, i molt encertada, inclusió de material posterior), textos del propi Adams revivint els seus inicis i biografies de tots els autors. Recorrent les pàgines de El universo DC de Neal Adams descobriran a un dibuixant que encara resulta plenament actual, un autor amb majúscules responsable que els còmics clàssics de superherois iniciaran el trànsit cap a la Modernitat.


Editorial: ECC
Pàgines: 192
Preu: 19,50 €
Guió: Bob Haney, Gardner F. Fox, Mark Evanier, Mike Friedrich, Neal Adams, Robert Kanigher
Dibuix: Neal Adams, Len Wein

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies