El gran hotel Budapest
9Valoració

Wes Anderson s’havia guanyat certa fama d’extravagant amb una filmografia (“Los Tenenbaums”, “Life Aquatic”, “Viaje a Daarjeling” i fins i tot “Fantástico Sr. Fox”) que proposava una forma estètica i un sentit de l’humor amb el que no tothom combregava. Al 2012 va arribar la meravellosa “Moonrise Kingdom” i les lloances van ser molt més unànimes. I ara, Anderson ens obre les portes del Gran Hotel Budapest i nosaltres ens hi endinsem amb una maleta plena d’expectació.

A “El gran hotel Budapest”, Anderson ens explica la historia de Gustav H., el llegendari conserge d’un prestigiós hotel europeu en el període d’entreguerres. Al seu costat hi comença a fer carrera en Mustafa Zero, un voluntariós jove immigrant que es convertirà no només en el seu noi dels encàrrecs sinó també en el seu amic i company d’aventures. Els dos es veuran embolicats en la investigació d’un assassinat, el robatori i recuperació d’un valuós quadre del Renaixement, l’ascens del feixisme i el naixement d’un amor.

Amb aquesta premissa, el realitzador construeix un metarrelat, brillant en aparença sense deixar de banda la foscor, esbojarrat en la posada en escena però també profund en el rerefons del moment en què s’ubica la historia.

"El gran hotel Budapest" de Wes Anderson

Wes Anderson és de Texas, però bé podria ser suís, perquè cadascun dels plans de la seva pel·lícula funciona com una perfecta peça de rellotgeria on tot encaixa per transmetre emocions: des del càlcul de l’espai, la coreografia dels personatges que intervenen, la relació amb el què es deixa fora de pla, la acolorida disposició dels elements que hi són dins, la música,… Cada moment és un engranatge dissenyat amb detall on res no sobra ni falta.

També podria ser japonès perquè demostra entendre a la perfecció que el treball en equip consisteix a saber sincronitzar l’aportació de cada persona que en forma part. Aquí agafa un repartiment d’aquells que ja només veure’ls al cartell de la pel.lícula fan salivera – Jude Law, Tilda Swinton, Bil Murray, Edward Norton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Saoirse Ronan, Mathieu Amalric, F. Murray Abraham, Jeff Glodblum, Harvey Keitel, Léa Seydoux, Tom Wilkinson,… – i els dóna a cadascun moments i diàlegs per lluir en una història de conjunt, on cadascun fa la seva aportació clau. Per davant d’ells col.loca a la parella formada per Ralph Fiennes i el novell Tony Revolori, i aconsegueix que tant pels seus caràcters per separat com per la seva química junts, esdevinguin el motor de la trama. I a sobre encara hi afegeix les divertides i emotives partitures d’Alexandre Desplat al capdavant d’una orquestra de balalaikes i la colorista fotografia de Robert D. Yeoman per arrodonir el resultat.

Tony Revolori i Saoirse Ronan a "El gran hotel Budapest"

Anderson fins i tot podria ser belga perquè aquest “El gran hotel Budapest” acaba resultant una aventura esbojarrada que a estones té molt de còmic europeu i ens pot arribar a recordar escenes pròpies de Tintín. I en tot el metratge fa gala d’un sentit de l’humor estrany, inclassificable i surrealista pel que resulta divertit deixar-se arrossegar.

O inclús alemany, perquè el seu ús de la metanarrativa podria beure de les definicions de Hegel sobre la capacitat de crear una història més enllà d’una història, d’abarcar en el seu interior petits relats inclosos en esquemes transcendents. Un interior que estructurat com una mena de casa de nines amb diferents nivells temporals i ple de funiculars, plantes d’hotel, muntanyes nevades, presons o carrers de poble, crea l’univers dins del qual la pròpia història adquireixx sentit. I en ella ens parla d’aventures, robatoris, assasinats i herències. Però també del funest ascens del nazisme i del progressiu esvaïment d’un món de classe, valors i color davant la futura arribada d’una segona guerra mundial.

I amb totes aquestes ascendències i influències, entre moltes altres, a Anderson li ha sortit un film pràcticament rodó, un gran hotel on ve molt de gust quedar-se.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X