Aquesta midseason tornem a assistir a l’estrena d’un altre producte sorgit de la inquieta ment de J.J. Abrams. Aquesta vegada fa parella amb el recentment oscaritzat Alfonso Cuarón per presentar-nos una proposta que podríem enquadrar dins del ja sub-gènere “sèrie de gent amb poders perseguida per dolents”. Ens referim a “Believe”, la nova sèrie de la NBC, una cadena molt necessitada d’un èxit, amb la seva trajectòria més que irregular als últims anys en l’elecció de les seves propostes.

Ara que es celebren ja 10 anys de l’estrena de ‘Perdidos’, les expectatives amb les que el públic acull una nova sèrie amb el nom de Abrams a darrera s’han anat diluint. ‘Fringe’ a banda, algunes de les seves últimes sèries no han acabat mai d’enganxar els espectadors com ho va fer la seva gran obra. “Undercovers”, “Alcatraz” o “Revolution” pesen a la banda negativa d’una balança que no aconsegueixen equilibrar els aspectes positius d’altres propostes com “Person of interest” i “Almost Human”. Però aquesta “Believe” arribava amb reforços en els títols de crèdit, sobretot amb el nom del mexicà Alfonso Cuarón com a creador, just en un moment en que la quasi impecable trajectòria del director s’ha vist culminada amb l’èxit de “Gravity” i els nombrosos premis recollits. Aconsegueix doncs el tàndem construir un èxit que faci oblidar relliscades passades i apuntar-se un tanto per fi a la NBC? En la meva opinió, no.

Believe” ens presenta la Bo Adams (Johnny Sequoya), una nena molt especial que ha passat la seva infantesa reclosa en un centre, rodejada d’adults i desenvolupant mica en mica uns poders especials dels quals ni ella ni els que l’envolten poden encara imaginar el potencial. Quan es troba viatjant en cotxe amb els seus nous pares adoptius, una estranya els fa fora de la carretera i intenta segrestar-la. Comença així una lluita entre els qui volen capturar la Bo amb la intenció de treure foscos profits dels seus poders i els que la volen protegir convençuts de que la petita és un ésser molt especial que pot fer molt de bé al món. Aquests últims són un grup liderat pel Winter (Delroy Lindo) i la Channing (Jamie Chung) que, en una jugada arriscada, decideixen encarregar la protecció de la Bo a en Tate (Jake McLaughlin), un delinqüent condemnat a mort a qui hauran d’ajudar a escapar de la presó i que, sense saber-ho, és en realitat el pare de la nena.

Jake McLaughlin i Johnny Sequoyah a "Believe"

Ens trobem doncs amb una sèrie que intenta barrejar una mica de temes paranormals, amb algunes dosis d’acció i un aspecte més humanista. Per aquest últim, és clau sobretot el càsting de la nena protagonista i també del seu protector, amb qui si la química no funciona pot perjudicar molt la sèrie. Afortunadament l’elecció de la Johnny Sequoya és un encert i la nena per ara ha demostrat tenir recursos per donar vida a un personatge infantil que no resulta molest i que sovint ha de tenir un rol més adult que el de la gent que l’envolta. No tant positiva és l’elecció de Jake McLaughlin que si bé no té mala dinàmica amb la petita, tampoc ha aconseguit fins ara muntar un personatge gaire interessant. Els secundaris que els acompanyen en la seva fugida, inclouen noms prou reconeguts com el de Delroy Lindo o Kyle MacLachlan, però passats dos episodis encara no acabem de veure una definició prou potent dels seus personatges.

En la part creativa  es reconeixen el que ja són algunes constants dels productes Abrams, però on sens dubte s’esperava molt més és en la participació de Cuarón com a creador i director del primer capítol. Poc se li pot retreure en la realització del pilot, ben filmat i prou entretingut, però en general el mexicà encara no ha aconseguit dotar a “Believe” d’un univers propi, d’un caràcter distintiu que li doni un segell que la diferenciï d’altres sèries.

Believe

De moment s’han emès dos capítols de “Believe” i l’acollida per part de la premsa especialitzada ha estat bastant freda. La majoria de mitjans li atorguen un aprovat raspat i acorden que la sèrie té pocs elements el suficientment atractius com per enganxar. Només uns pocs li veuen una base prou sòlida con per anar en ascensió. La opinió entre els espectadors és una miqueta millor, però tampoc per tirar coets. I si bé la sèrie s’estrenava un dimarts amb unes dades d’audiència acceptables de 10 milions d’espectadors, quan es va emetre el segon capítol en el que serà el seu espai habitual al diumenge, els números es van desplomar fins als 6 milions.

Personalment estic d’acord amb els que no acaben de veure-li un rumb prou atractiu a “Believe“. Potser encara és massa aviat per jutjar seguir amb ella una mica més o abandonar-la, però esperava més del que podés sortir de la combinació de ments de Abrams i Cuarón i el què m’he trobat és que ambdós trepitgen un terreny massa segur i ja freqüentat per altres.

El que hem pogut veure en aquests dos primera capítols fa dubtar i molt de que la sèrie hagués donat per una temporada completa i que la seva ubicació en aquesta midseason segurament ve donada perquè els directius responsables de donar-li llum verda ja n’eren conscients de que la cosa no donava per atrapar espectadors durant molts episodis.

Fins ara tot està molt limitat a aquest argument de nena amb poders paranormals fugint dels qui la volen capturar per experimentar amb ella. Les escenes d’acció són correctes i els capítols no resulten del tot avorrits. Però tornant la vista no gaire enrera, això em recorda massa a, per exemple, “Touch” i s’hi troba a faltar una línea i un segell que la facin diferents. Almenys sí estic d’acord en que la petita protagonista està ben triada i que allà on el nen de “Touch” em resultava francament pesat, aquí em trobo amb una Johnny Sequoyah amb recursos, capaç de ser tendra i divertida. El problema és que quan la resta de personatges parlen d’ella ho fan amb un misticisme tant exagerat i ensucrat (per motius que encara s’escapen) que li resten naturalitat a la percepció que podem tenir de la Bo i els seus poders.

Els responsables de la sèrie insisteixen en que tot anirà cap amunt i que “Believe” anirà desplegant les seves armes en els pròxims capítols, però com no ho facin de pressa, de moment el que ens demanen no és que creiem sino que fem tot un acte de fe.BELIEVE

Creadors: Alfonso Cuarón, Mark Friedman
Guionistes: Alfonso Cuarón, Mark Friedman
Directors: Alfonso Cuarón, Roxann Dawson, Sam Hill, Stephen Williams
Intèrprets: Johnny Sequoyah, Jake McLaughlin, Jamie Chung, Kyle MacLachlan, Delroy Lindo, Katie McClellan
Productors: J.J. Abrams, Alfonso Cuarón, Timothy A. Good
Durada dels capítols: 45 minuts
Data d'estrena: 10 de març de 2014
Cadena Emissió: NBC (USA)
Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies