"Eufòria" de Xavier Bosch
6Valoració

Xavier Bosch ens presenta una nova aventura del seu periodista estrella, el Dani Santana, personatge que l’autor utilitza per parlar dels més variats temes i donar-nos la seva visió de l’actualitat.

En aquesta ocasió el Santana comença el llibre després de patir un intent d’assassinat. A la clínica coneix el Gratu, un jugador de rugbi juvenil que ha quedat en cadira de rodes i que li proposa escriure un reportatge sobre les pràctiques fraudulentes de les farmacèutiques. Paral•lelament un empresari mexicà arriba a Barcelona per construir un parc d’atraccions al cor de Catalunya.

Xavier Bosch uneix a la mateixa novel•la dos temes de gran interès. D’una banda, el gruix de la història gira al voltant de les farmacèutiques i de les pràctiques utilitzades pels comercials per tal que els metges receptin els diferents medicaments. Aprofitant les confessions que un testimoni li va fer al periodista (tal com Bosch comenta als agraïments finals), la història ens presenta un munt de situacions de dubtosa moralitat que si bé no es pot afirmar que siguin reals sí que ho semblen.

En segon lloc, “Eufòria” també ens presenta a un empresari mexicà, Roberto M. Faura, que busca construir un parc d’atraccions al nostre país. Aquí veiem les relacions amb el govern, que està disposat a permetre qualsevol cosa per veure construït el parc i els jocs de lleialtat entre les diferents parts.

Com a tercer element temàtic tenim les reflexions que Xavier Bosch posa en boca del seu personatge Gratu sobre el periodisme i la necessitat que tenen els mitjans a reconvertir-se per poder sobreviure en aquest món digital. Molt raonades, són reflexions profundament crítiques i que permeten al lector explorar aquest tema des de diferents punts de vista.

Aquests tres grans eixos juntament amb les experiències de Santana formen el cor d’una novel•la que intenta arribar a massa llocs deixant tots una mica descuidats. Si bé totes les trames són interessants i criden l’atenció, al final totes es resolen amb massa precipitació i sense acabar d’arribar a una conclusió satisfactòria. És el principal problema d’un llibre que té un principi i un desenvolupament potents però que trontolla amb un final menys treballat i excessivament abrupte.

“Eufòria” és un llibre que els seguidors de les anteriors novel•les del Xavier Bosch gaudiran. Tant el tema com bona part de la història són interessants i és una llàstima que el final no estigui a l’altura, deslluint una mica el conjunt.


Editorial: Proa
ISBN: 978-84-7588-459-2
Pàgines: 320
Preu: 19,50€

Xavier Bosch va néixer a Barcelona el 1967. Autor de les novel·les Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut del 2010) i Homes d’honor (2012). Anteriorment, havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998), i la novel·la breu La màgia dels reis (1994). Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com Alguna Pregunta Més, El món a RAC 1 o El gran dictat. Ha estat cap de programes deRAC1, director de l’Avui, del documental La fleur i de l’Àgora de TV3. Actualment és articulista i membre del consell editorial de l’Ara.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies