"Dies de frontera" de Vicenç Pagès Jordà
7Valoració

Noia coneix noi. Ella, la Teresa, viu una realitat confusa després d’una relació que no ha acabat bé. Ell, en Cosme, viu sense preguntar-se massa coses, al dia. “Dies de frontera” comença amb aquests dos personatges donant-se un petó però no ens explica la història d’aquests dos personatges. Només d’un d’ells, la Teresa. La novel·la de Vicenç Pagès Jordà, guanyadora del Premi Sant Jordi de Novel·la 2013, ens parla de la Teresa i d’en Pau i de la seva relació que comença bé, es troba amb un entrebanc important i evoluciona en direccions diferents que s’exploren al llibre.

Vicenç Pagès Jordà ens presenta una obra on fons i forma estan a dos nivells completament diferents. Si el fons no deixa de ser una història convencional, la forma pren una direcció completament inesperada, que contribueix a augmentar l’interès i que funciona com a exercici però també per donar vida als protagonistes de la història.

Un narrador omniscient ens va presentant els personatges i explicant la història però de manera molt original. Hi trobem fragments de la tesi que escriu en Pau, els diferents personatges se’ns presenten en clau de secundaris de diferents pel·lícula, se’ns parla de les semblances i diferències dels protagonistes, tot es narra gairebé com un conte, com una narració oral. I això que en altres mans podria convertir-se en una cosa feixuga, en les mans de Vicenç Pagès Jordà és un exercici de gran atractiu, que construeix un relat tridimensional dels protagonistes i ens apropa a diferents facetes de la seva relació.

Dos aspectes destaquen a la novel·la. L’autor no s’apropa als protagonistes fent judicis. És més una crònica de moltes parelles actuals, parelles que estan a punt de canviar l’estatus de la seva relació i que han de fer la seva peculiar travessia pel desert per acabar trobant el que desitgen de veritat. La veu de l’escriptor és narrativa, descriptiva i reflexiva, més pel fet de convidar a la reflexió que per reflexionar ella mateixa.

El segon aspecte és el mapa de la Jonquera i la regió circumdant que l’autor crea. És un escenari ple de vida, gairebé un territori màgic on representar aquest conte. També és un territori frontera, una manera de representar físicament el conflicte dels protagonistes, els seus anhels i la seva transformació. La Jonquera esdevé un lloc amb sentit, molt més del que es podria pensar durant les primeres pàgines de la història.

“Dies de frontera” és una merescuda guanyadora del  Sant Jordi. Divertida  i emotiva, entreté gràcies a la seva història reconeixible i plena de veritats i interessa gràcies als recursos i els jocs que proposa.


Editorial: Proa
ISBN: 978-84-7588-473-8
Pàgines: 328
Preu: 21,50€

Vicenç Pagès Jordà ha escrit novel·les com "Els jugadors de whist" (premi Crexells 2009), reculls com "El poeta i altres contes" (premi Mercè Rodoreda 2004) i assajos com "Un tramvia anomenat text" (1998).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies