"La Tierra Larga" de Stephen Baxter i Terry Pratchett
8Valoració

George Bernard Shaw va dir: dues persones que es reuneixen per escriure un llibre és igual que tres persones que es reuneixen per tenir un nadó. Un d’ells sobra. 

Doncs Terry Pratchett i Stephen Baxter s’han unit per afegir a la cita: potser un d’ells sobra, però també pot fer-ho molt més divertit.

Això és el que ens trobem a “La Tierra larga”: un autor de fantasia li comenta una idea guardada des de fa molt de temps a un autor de ciència-ficció dura i d’aquí sorgeix el germen per a tota una saga. Es tracta d’una ciència-ficció senzilla, d’aquella que parteix del simple “i que passaria si?” que en aquest cas seria: I si hi haguessin incontables terres paral•leles? Buides d’humanitat, sense haver estat fetes malbé per la mà de l’home. I si un dia la gent corrent descobreix que és molt fàcil creuar a aquestes noves terres verges? Unes terres lluny dels seus governs i de tot el que els hi condiciona a la vella Terra.

Tot això se’ns presenta amb una narrativa ràpida i fàcil de llegir, que ens fa pensar com de bé es van trobar Pratchett i Baxter en aquest nou començament, sense estar limitats pel bagatge de les seves llargues sèries anteriors: Mundodisco i Xeelee respectivament.

Ens mostren la història des dels ulls d’uns variats personatges: Joshua Valiente, una mena de David Croquet, avesat explorador de les noves Terres; Lobsang, excèntrica intel•ligència artificial que afirma ser la reencarnació d’un mecànic tibetà; els germans Helen i Rod Green obligats a separar-se per la incapacitat d’ell de creuar a les altres Terres, fet que el converteix en membre de la nova classe desfavorida, els que són incapaços de “creuar”.

Els fans de Pratchett, d’entrada, poden trobar a faltar la ironia més àcida de l’autor però aviat redescobriran el seu humor humanista, el que fa que riguem de nosaltres mateixos en exposar-nos les nostres pròpies contradiccions. Com quan els humans escapen del que no els hi agrada de la seva antiga Terra per descobrir que almenys una part la porten allà on vagin perquè està en el seu interior.

I és aquí on entra Baxter, que traça bé les repercussions, tant de l’arribada de l’home a la Tierra Larga com a la cada vegada més abandonada vella Terra, però hàbilment no ens ho explica tot de cop i deixa que sigui la nostra pròpia ment la que voli lliure i puguem sentir el mateix anhel que els protagonistes en perdre’ns per l’infinit de la Tierra Larga i l’afany per endinsar-nos en el desconegut.

En resum, es tracta del principi d’una prometedora saga, que d’una forma senzilla ens presenta un escenari amb moltes possibilitats per tots els que creuen la Tierra Larga. Difícilment, el que llegeixi l’emocionant final de “La Tierra larga” no voldrà començar com més aviat millor la continuació, que porta el significatiu títol de “The Long War”.


Editorial: Fantascy
ISBN: 9788415831112
Pàgines: 464
Preu: 16,90 €

Terry Pratchett és un dels escriptors més populars del Regne Unit, gràcies sobretot a la seva esplèndida i aclamada sèrie del Mundodisco, que consta de quaranta títols publicats fins avui. Ha estat traduït a trenta-set idiomes i porta venuts setanta milions d'exemplars de les seves novel·les a tot el món. En 2009 va ser nomenat cavaller de la excelentísima Ordre de l'Imperi Britànic pels seus serveis a la literatura. Stephen Baxter és un dels autors de ciència-ficció britànics més consagrats i el guanyador de múltiples premis. Entre els seus molts llibres destaquen la sèrie *Xeelee, considerada ja un clàssic, les novel·les Luz de otros días i El ojo del tiempo (escrites amb Arthur C. *Clarke), així com Las naves del tiempo , una seqüela de La máquina del tiempo d'H.G *Wells.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies