George Kaplan
8Valoració

¿Qui es George Kaplan? Una persona? Un animal? Un instrument? Una idea? Això es el que es planteja el francès Frederic Sontag en aquest desafiament explosiu intel·lectual anomenat George Kaplan. Una obra portada a la sala Beckett sota la dramatúrgia de Toni Casares amb un póker d’actors en estat de gracia que transmeten la energia de l’obra a les seves interpretacions.

No obstant, el text de Sontag tot i ser una obra teatral en tres únics escenaris es tot menys una obra fàcil de representar. La seva densitat intel·lectual es feixuga i no resulta molt díficil la desconnexió del espectador davant de la tempesta de paraules i conceptes indesxifrables. Sontag va crear amb aquestes línees, una obra que semblava mes destinada a una obra de teatre per llegir mes que per representar a l’escenari.

D’aquí el gran mèrit de la companyia en dur-lo a terme amb una fluïdesa de diàlegs que faria aplaudir a Aaron Soorkin. Amb una crítica que engloba totes les parts del trencaclosques: des de el activisme pedant, a la crítica de l’industria del entreteniment fins a la ganivetada als grups de pressió que realment ens governen, l’obra esdevé una desconstrucció d’un mite a través d’ universos paral·lels; que, no en va, resulten absolutament “kaplians”.

La direcció d’actors es superba. Cadascú té el seu moment de gloria que aprofiten en benefici de la historia, com un instrument mes de aquesta orquestra wagneriana. Alguns per la seva crueltat sense embuts, uns altres per la seva trapelleria o altres per la seva ingenuïtat. Si a més li sumen, la equació del últim acte que respon més a una bacanal visual que a la vena dramàtica mutant de la resta del conjunt, es adonem de la acuradíssima realització d’una obra; que amén d’algun moment on decau la informació davant de tanta filosofada, es sosté no ja com un gran entreteniment mental si no per un revulsiu per la contaminació social de la nostra època. Es a dir, que no se la perdin. Kaplan els espera.


Es pot veure a: Sala Beckett
Text: Frédéric Sonntag
Intèrprets: Sara Espígul, Borja Espinosa, Francesc Ferrer, Jordi Figueras i Sandra Monclús.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X