"La conciencia uncida a la carne" de Susan Sontag
8Valoració

[Texto en castellano]

La publicació del segon volum dels diaris de Susan Sontag –en una magnífica edició de Random House– ens permet accedir a l’evolució del pensament de l’autora de “La malaltia i les seves metàfores” en els seus anys de major esplendor intel·lectual. Una oportunitat única de contemplar a l’escriptora en el “taller”; una obra que es gaudeix com un treball de la millor literatura del jo.

Un bildungsroman polític Així defineix aquest segon volum dels diaris de la seva mare, la cèlebre crítica i escriptora Susan Sontag, el també escriptor i artista David Riff; una oportunitat magnífica d’endinsar-se en la cambra de l’escriptor i regirar –amb respecte, tractant, si això és possible, d’emular la curiositat intel·lectual que l’escriptora va mostrar al llarg de la seva vida– entre els seus papers. La conciencia uncida a la carne, revelador i bell títol escollit per Riff per a aquest segon lliurament, cobreix –després de la particular “novel·la de formació” Renacida– el període en què, a partir de la publicació de Contra la interpretació en 1966, Sontag es converteix en una crítica de prestigi en els ambients intel·lectuals. Paradoxalment, la seva entronització en la intelligentsia del moment conviu amb un període d’estupefacció en la vessant sentimental i d’assumpció de les doloroses decepcions polítiques amb el seu país (especialment a causa de la intervenció nord-americana a Vietnam). Sovint Sontag es mostra arrauxada i confosa davant l’estupidesa i la crueltat dels governants, especialment arran del seu viatge a Hanói. En la vessant personal, són anys de sacsejament amorós (i sexual) en els quals l’autora utilitza el seu diari per a l’autoexploración (“Escric –i parlo- amb la finalitat d’esbrinar el que penso”, afirma en una de les entrades) i l’intent de controlar les seves pròpies emocions (“Està bé ser paranoica –expandeix la imaginació– però no ser esquizofrènica –la contreu– “).

Però sobretot el que converteix aquests diaris en una lectura absorbent i tremendament estimulant és l’irreductible afany de coneixement de la seva autora; una avidesa cultural (“Comprar un diccionari de la grandària d’un elefant”) que ella interpreta com una compulsió desordenada, gairebé bulímica, una necessitat d’omplir el seu món com ompliria l’estómac, de combatre la solitud. Això es materialitza en una cataracta de reflexions sobre els temes més variats –sobre alta i “baixa” cultura, política, societat…– i la seva divertida passió per les llistes (de llibres, escriptors, cites, pel·lícules, egos, quadres, cementiris, de projectes literaris pendents de realitzar…). La seva passió desbordant per la saviesa li porta a interessar-se per assumptes tan diversos com l’obra de Joseph Brodsky o els mutants de la Marvel, per posar dos exemples prou diferents, d’encadenar projectes i treballar sense descans en una permanent lluita per “interpretar” el món, per resoldre els seus misteris. I per sobre de tots els enigmes intel·lectuals que l’autora es planteja, està, per descomptat, el misteri de l’amor, que Sontag tracta de desentranyar perquè, al cap i a la fi, com a la majoria de nosaltres, li va la vida en això. “Què em fa sentir forta? Estar enamorada i treballar” afirma amb convicció. Aquest és el bell testimoniatge de l’expansió intel·lectual d’una pensadora que –com bé afirma el seu fill– mai va deixar de considerar-se a si mateixa una estudiant; un diari que es gaudeix com una magnífica novel·la de la literatura del jo, com un d’aquests relats inoblidables que, com va dir la seva autora, tenen l’obligació de “trencar el cor al lector”.


Editorial: Literatura Random House
ISBN: 9788439725626
Pàgines: 528
Preu: 21,90€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies