Jornada de dones i jornada llatinoamericana a la secció oficial de la Berlinale. De tres llargmetratges a concurs avui, dos han estat dirigits per realitzadores llatinoamericanes. El tercer ve de la Xina. I en tots els casos es tracta ja del tercer o quart film dels seus directors.

“La tercera orilla”

L’argentina Celina Murga torna a la Berlinale on ja va participar fa dos anys amb un documental. El seu tercer llargmetratge de ficció, “La Tercera Orilla”, competeix aquesta vegada per l’Os d’Or. Tracta del difícil moment de la transició de l’adolescència a la maduresa que en alguns casos suposa rebel·lar-se contra el futur organitzat. Jorge, metge a Entrerios, (Daniel Veronese) és un home que manté dues famílies sense ocultar-ho. El fill gran, Nicolás, (Alían Devetac) fa de cap de família quan el pare no hi és: consola a la seva mare i ajuda als seus germans (per exemple, balla el vals amb la seva germana a la seva festa de majoria d’edat). Però això és fins que decideix rebel·lar-se contra el destí que li ha estat marcat pel seu pare que vol que sigui metge i dirigeixi el ranxo familiar.

La directora Celina Murga, presentant "La tercera orilla" a la sala de premsa de la Berlinale

Alían Devetac resulta creïble donant vida a aquest adolescent rebel i, en conjunt, la pel.lícula de Celina Murga està ben portada, tot i que li falta cert pols i tensió.

“Aloft”

Hi havia expectació pel debut de la peruana Claudia Llosa dirigint en anglès a un repartiment internacional. Després de guanyar l’Os d’Or a la Berlinale el 2009 amb el que era el seu segon llargmetratge, “La Teta Asustada”, la cinta presentada en aquesta edició, “Aloft” partia com una de les fermes candidates a premi. En ella, Llosa parla de la dificultat de perdonar i de la necessitat de creure en alguna cosa.

El film està narrat de manera no lineal, amb dues històries separades per dues dècades que s’expliquen a la vegada. En la primera, Nana (Jennifer Connelly) treballa en una granja a la vegada que cria dos fills. Un d’ells cau molt malalt i ella decideix recórrer a un curandero. A través d’aquest, descobrirà els seus propis poders de curació. Però la Nana és incapaç de salvar al seu fill ni de demostrar amor per l’altre. Una tragèdia acabarà de destruir la família. En la segona historia, el fill supervivent, Ivan (Cillian Murphy) emprèn un viatge cap a un territori cada cop més gelat en busca de la seva mare.

Melanie Laurent, Claudia Llosa, Cillian Murphy i Jennifer Connelly presenten "Aloft" a la Berlinale

Llosa ha fet el salt del cinema indígena de “La Teta Asustada” a una producció amb actors de Hollywood.  Però pel camí no s’ha deixat aquells elements de  realisme màgic que vam veure en la primera. Aquest primitivisme que reivindica la directora peruana, com la catedral de branques on sana el curandero, el falcó que serveix al fill gran per evadir-se o els paisatges gelats de Canadà on s’ha rodat la història. Em temo que aquesta sigui més aviat una pel.lícula per una audiència femenina.

“Bai ri yan hou” (Black coal, thin ice)

La competició s’ha tancat amb un thriller xinès. En el seu tercer llargmetratge, “Black Coal, Thin Ice”, el realitzador Diao Yinan fa un homenatge als films clàssics de detectius.

Al nord de la Xina, una sèrie de crims truculents porta de cap la policia. Durant la operació per detenir l’assassí, moren dos agents i un tercer resulta ferit. L’agent supervivent, Zhang Zili (Liao Fan), és suspès de la policia i troba feina com a guarda de seguretat. Uns anys més tard, l’assassí torna a actuar. Zhang Zili descobreix que totes les víctimes es relacionaven amb Wu Zhizhen (Gwei Lun Mei), una jove dependenta d’una tintoreria. L’ex detectiu s’enamora de la noia fins que descobreix que la seva pròpia vida està en perill.

El director Diao Yinan, presenta "Black Coal, Thin Ice" a la premsa de la Berlinale

El director Diao Yinan composa un film noir amb persones corrents de províncies. Plans originals de carrers coberts de neu, fabriques enormes i cases d’apostes sota llums de neó donen a la historia una dimensió entre el real i l’irreal.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies