Mitad y mitad
8Valoració

Més de 70.000 espectadors en 5 mesos, amb ple absolut en el teatre de La Latina a Madrid, avalen aquesta comèdia negra que ara s’instal·la fins el 15 de març en el Teatre Condal de Barcelona.

Dirigida per Pep Anton Gómez i protagonitza per Pepón Nieto i Paco Tous, l’obra ens mostra les vicissituds que han d’afrontar els dos protagonistes davant la perspectiva de rebre una herència que els doni una mica de llum al fosc panorama que tots dos tenen a les seves vides. El problema és que l’herència els ha de venir de la seva mare en comú, i aquesta no està per la labor d’abandonar el llit que habita des de fa ja molts anys a causa d’una embòlia. Ni la grip pot amb ella, encara que sembla que aquesta nit pot ser diferent…

“Mitad y mitad” va ser escrita fa deu anys pel propi Pep Anton Gómez a quatre mans amb Jordi Sánchez (“Plats Bruts”, “La que se avecina”). Però l’obra que es va arribar a estrenar va ser una versió molt diferent a la que ara està donant la volta a la península. Des de llavors la col·laboració dels dos ha donat per a diversos guions de cinema i televisió i quatre obres de teatre: “Quatre històries diferents amb un bon ventall de personatges, entre els que sempre hi haurà un lloc especial per aquest Juan i aquest Carlos de “Mitad y mitad”, per ser els primers, i per marcar el camí cap al tipus de “personetes” que volíem retratar”, diuen els autors. I aquest tipus de “personetes” són gent que reconeixem, amb els seus problemes, les seves mesquineses i les seves misèries. Problemes de família i diners, que per desgràcia sovint vénen junts, i que en el cas de “Mitad y Mitad” es porten al límit. I cal agrair a Gómez i Sánchez que així sigui. La construcció dels dos protagonistes és magnífica. Amb Juan i Carlos esprémer aquests problemes sembla fins i tot senzill. Darrere hi ha un treball de guió molt hàbil, que malgrat que de vegades caigui en la reiteració, està ple d’ocurrències, i això es nota durant la funció, quan sovint els riures d’un “escandalitzat” pati de butaques (o fins i tot arrencades d’aplaudiments no controlats) silencien els actors. Per l’amor hahaha de Déu!!!

Pepón Nieto i Paco Tous a "Mitad y mitad"

Clar, que les actuacions de Paco Tous i Pepón Nieto hi ajuden molt també. Tots dos estan senzillament immillorables. Costa  d’imaginar a d’altres actors en els papers, i això que en la versió estrenada a Madrid el paper de Juan ho interpretava Fernando Tejero, que segur ho feia molt bé, però el tàndem format per Tous i Nieto, que ja van treballar junts en “Los hombres de Paco”, és d’aplaudiment infinit. Que no us enganyi el cartell de l’obra, amb aquestes fotos amb posades d’actor, els dos molt macos i tal… Que no, ells no són els Juan i Carlos de l’obra, els autèntics no són tan macos però us asseguro que amb ells us ho passareu moltíssim millor.


Es pot veure a: Teatre Condal
Text: Jordi Sánchez i Pep Anton Gómez
Intèrprets: Pepón Nieto i Paco Tous.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies