Tal com vam prometre, a La Finestra Digital concloem el nostre passeig pel nou univers DC, publicat a Espanya per ecc comics amb el rigor i bon gust habituals. En aquesta ocasió, abordem les sèries dedicades a l’home d’acer i les seves extensions, al costat de les col·leccions dedicades a les diverses Lligues de la Justícia entre d’altres. En tots aquests còmics, trobarem una voluntat revisionista que combina l’intent d’actualitzar els mites superheroics amb l’amor a la tradició. D’alguna manera, podríem dir que, fent seu el vell lema que podem llegir en la novel·la “El gatopardo”, a DC han fet “que tot canviï perquè tot romangui igual”… Nova vida, doncs, per a mites incombustibles del còmic.

LIGA DE LA JUSTICIA DE AMERICA

LIGA DE LA JUSTICIA DE AMERICA

Un exemple paradigmàtic de com renovar i expandir el més veterà supergrup de DC: mentre la col·lecció Liga de la Justícia manté a bona part dels membres originals –Aquaman, Batman, Flash, Superman i Wonder Woman– amb l’afegit de Cyborg, LJA es planteja com un títol de vocació iconoclasta, presentant a un alter-grup molt més outsider i controvertit, creat justament per acabar enfrontant-se en algun moment a la LJ original, en una batalla que es preveu de conseqüències apocalíptiques. En el grup creat ex profeso pels inquietants Steve Trevor i Amanda Waller, hi ha veterans ben coneguts com Hawkman o El Detective Marciano i també presències tonificants com Vibe, Katana i sobretot Stargirl i una Catwoman completament redissenyada. La nova Selina Kyle és de bon tros la presència més excitant i prometedora de la col·lecció, una figura moralment ambigua que promet donar molt joc en mans del magnífic guionista Geoff Johns, comptant per a això a més amb els llapis del gran Matt Kindt. Un títol que, pels seus aires de renovació, recorda els bons temps de Los Nuevos Titanes de la Bronze Age.

 

CONSTANTINE / LIGA DE LA JUSTICIA OSCURA

CONSTANTINE / LIGA DE LA JUSTICIA OSCURA

La posada al dia de Constantine, després de la cancel·lació d’un títol amb estatus de culte com Hellblazer, s’aventurava problemàtica per als incondicionals del segell Vertigo. No obstant això, el seu aterratge en el NUDC ha estat molt més suau i plaent del que hauria cabut esperar per part dels fans més dogmàtics. Certament, hi ha canvis significatius: Constantine és ara més jove i atractiu i a més s’ha mudat a Nova York. No obstant això, aquest mag amb aspecte de detectiu d’una publicació pulp dels cinquanta manté intactes el cinisme, la pinta deixada (en les antípodes d’un llarg reguitzell d’herois embotits en malles) i l’eterna cigarreta a la comissura dels llavis. El bon ofici dels guionistes Jeff Lemire i Ray Fawkes (també autors de Liga de la Justicia Oscura) i el dibuixant Renato Guedes aporten densitat argumental i perícia en l’art de combinar el thriller urbà amb el relat de bruixeria. La saga de Liga de la Justicia Oscura, per la seva banda, incideix en la fantasia més desbordant, en una revisió agosarada i nova dels mites superheroics. Dues sèries a seguir molt de prop.

 

GREEN ARROW

GREEN ARROW

Sens dubte, la presència en televisió de la sèrie Arrow ha facilitat que un personatge com Green Arrow torni als quioscs i llibreries especialitzades espanyols. Com bé apunta Fran San Rafael, Green Arrow és tot un clàssic que, no obstant això, mai ha gaudit de la popularitat que mereixia, a excepció de la seva aliança amb Linterna Verde signada per Dennis O’Neil i Neal Adams, o les etapes en solitari escrites per Mike Grell o Kevin Smith. El reboot del NUDC rejoveneix al personatge –i elimina la característica barbeta rossa–, també el trasllada de la fictícia Star City a la molt més real Seattle. Però sens dubte l’element més definitori de la nova proposta és l’aparició d’una Nèmesi de pes, destinada a canviar l’esdevenir del personatge en el futur, com és Komodo. La sèrie es beneficia a més dels magnífics guions de la veterana Ann Nocenti.

 

SUPERMAN / SUPERGIRL

SUPERMAN / SUPERGIRL

L’allargada ombra de Grant Morrison es projecta sobre la reinvenció de Superman; la qual cosa, òbviament, és bon senyal. En Action Comics, Morrison, al costat del dibuixant Rags Morales, va aconseguir refrescar al personatge, recuperant alhora l’esperit fundacional de Jerry Siegel i Joe Schuster. A ell, s’han afegit altres escriptors de talent com Scott Lobdell o el veterà Tom De Falco. De moment, l’arribada del kriptonià H’El a la Terra ha estat un dels esdeveniments més pertorbadors; que a més ha provocat certes divisions en la família Superman, sobretot pel que fa als sentiments de Supergirl, una de les sèries per cert més divertides d’aquest NUDC.

 

WONDER WOMAN

WONDER WOMAN

Cal agrair que un guionista tan heterodox com Brian Azzarello es faci càrrec d’un personatge en aparença més clàssic com Wonder Woman. A les seves mans, l’amazona ha cobrat nou vigor. Mitologia barrejada amb soap opera, humor sorprenent i aires manga. Una petita delícia.

Aquesta és tan sol una mostra de les sorpreses que poden oferir els nous títols del NUDC. Com és natural, queden molts en el tinter (les col·leccions dedicades als Lanterns, la interessant Tierra 2, la nova La cosa del pantano, etc.). Temps haurà de seguir d’a prop aquest nou univers en expansió, que fa bo allò de que la matèria (superheroica) no es crea del no-res ni es destrueix, només es transforma una vegada i una altra…

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies