Un jeta, dos jefes
7Valoració

“One Man, Two Guvnors” és una de les comèdies més divertides que ha trepitjat l’escena londinenca els darrers anys, on encara es segueix representant. Escrita per Richard Bean a partir d’un text clàssic italià de la “commedia dell’art” (“Il servitore vaig donar due padroni” de Carlo Goldoni, 1746), l’obra ha viatjat a Broadway, Hong Kong, Melbourne,…i ara arriba a Barcelona gràcies a l’adaptació Paco Mir (Tricicle) que dirigeix Alexandre Herold.

Ambientada en els anys seixanta “Un jeta, dos jefes”, ens submergeix en un caos còmic de la mà de Dino , el nen gran protagonista que sense moure un dit (tot i que ja li agradaria moure’ls tots per endur-se’n quelcom a la boca) es converteix alhora en el criat d’un gàngster i d’un criminal, i això sense que els caps sàpiguen l’un de l’altre. La situació està servida per a l’equívoc, l’ovaciono, els cops a tort i a dret, els embolics amorosos i pel vaivé continu dels 12 personatges que hi intervenen. Personatges que ho són tot, per sobre de la trama.

El madrileny Diego Molero és l’encarregat d’interpretar a Dino, pallasso personatge al que aconsegueix omplir amb aquesta empatia que el caracteritza. Però no és l’únic que ens farà riure, i és que també hi és en Toni Gonzalez amb aquesta perruca en pla Hamlet i un personatge, en Marlon, que tot ho fa com si estigués (sobre)actuant, tremend! O Miner Montell, caracteritzat com un ancià molt ancià que amb l’ajuda de la seva marcapassos suporta tot el que li tirin a sobre. Sense oblidar a Maria Lanau, com la “innocent” Loli a la que cal explicar-li tot dues vegades.

Diego Molero (Dino) i Mireia Aixalà (Mario / Maria) a "Un Jeta, Dos Jefes" al Teatre Victòria.

Però a banda de la bona feina dels actors, entre les virtuts de “Un jeta, dos jefes” es troba aquesta relació directa que es crea  amb el públic, aquesta ambientació amb uns magnífics i funcionals decorats, el saber donar per descomptat que allò és un escenari i tot allò és teatre. I a més, en els entreactes, comptem amb Los Jetas, un quartet musical que farà que les dues hores llargues que dura la funció passin com un sospir.

El repartiment de "Un Jeta, Dos Jefes" al Teatre Victòria.

Un humor que recorda al dels Germans Marx, i que en ocasions (sobretot al final de la primera part) aconsegueix cotes realment desartillants. Llàstima que l’obra trigui en aconseguir el bon ritme i que una vegada aconseguit no el sàpiga mantenir. No és, com diuen, “la comèdia més divertida del planeta” però els hi asseguro que no lamentaran anar-la a veure.


Es pot veure a: Teatre Victòria
Text: Richard Bean (adaptació de Paco Mir)
Intèrprets: Diego Molero, Mireia Aixalà, Jofre Borràs, Josep Maria Gimeno, Toni González, Anna Gras, Maria Lanau, Miner Montell, Miquel Ripeu, Xavier Serrat

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies