Dones com jo
6Valoració

Del 23 de gener fins al 16 de març, les T de Teatre ens presenten el seu nou espectacle al Romea, amb direcció i dramatúrgia a càrrec de Pau Miró. “Dones com jo” parla de les dones i parla de crisis, de tota mena.

L’obra parla de quatre dones a la ciutat de Barcelona que es troben a prop de fer els cinquanta anys. Una d’elles (Àgata Roca) surt una nit de casa i decideix no tornar. S’amaga i refugia en un pis del Raval que li ha aconseguit una amiga, un petit estudi que servia de despatx d’advocats i que ara és buit. La dona no vol sortir ni fer res: vol seure allà, desaparèixer del món, menjar pizza i mirar partits de futbol. Ningú no sap què li ha passat (el seu marit i el seu fill ni tan sols saben on és) i les seves tres amigues (Marta Pérez, Mamen Duch i Carme Pla) comencen a amoïnar-se per ella. Li volen fer costat, saber què ha passat, com ajudar-la.

Dones com jo parla de la crisi, de la de tots i la d’elles en concret. Pretèn ser una comèdia negra, àcida, però no acaba d’aconseguir-ho del tot. Està molt bé veure a les T de Teatre sempre a sobre d’un escenari, perquè malgrat sempre fan d’elles mateixes, ens cauen bé i la seva compenetració com a grup i com a manera de fer, és garantia d’una certa qualitat. Però en aquest cas, tant el text com la direcció de Pau Miró tenen alguns punts que m’han resultat absurds o xocants, i que fan que la cohesió total de l’obra trontolli una mica. És interessant la idea d’aquella “alguna cosa” que li ha passat al personatge de l’Àgata Roca i que no sabem com a punt de partida. Manté la tensió al començament, i fa que ens preguntem, observem i vulguem saber més coses del personatge. Fins i tot si mai s’hagués a saber el motiu de la seva fugida endavant, es podria haver aguantat la història fent-la créixer o esplaiant les relacions personals entre les amigues. Però resulta que, quan finalment sabem el motiu que l’ha dut a la seva dràstica decisió (no faré espòiler, no patiu), aquest es passa bastant per sobre i l’obra segueix endavant sense profunditzar en aquestes raons. Allarguem fins a saber, i quan sabem, obviem. Tot plegat es fa una mica estrany.

És estrany també que els fosos a negre que es fan per indicar canvis de dia o de situació, confonguin més que no pas ajudin a situar i a vegades sembla que només tinguin la utilitat de permetre a les actrius canviar de posició dins l’escenografia, però sense aportar massa al nus i sí fent perdre ritme i continuïtat a la història. Els moviments de les prestatgeries de l’escenari per reflectir els acostaments dels personatges són una mica obvis, si se’m permet.

Dones com jo Teatre Romea

Pretén ser una comèdia negra, però l’humor no és àcid ni punyent. I podria ser-ho, i molt, i guanyaria enormement, però es queda en una mena de tragicomèdia petita, que deixa entreveure que podria ser molt més rotunda, però que no acaba de trobar el camí. Barreja pessimisme i frivolitat sense gràcia, sense trobar l’engranatge. Els tòpics sobre la crisi i sobre les dones de certa edat no s’han acabat de trampejar del tot.

Les actrius estan bé dins dels seus papers, encara que ahir, nit de l’estrena, els nervis les van trair en alguna ocasió. Tot i això, la seva professionalitat i compenetració, com comentava, sempre és garantia de bona feina. No pas la millor d’elles, però una molt correcta.

Llegint tot això sembla que no vulgui recomanar l’obra i, sincerament, no era aquesta la intenció. És una obra entretinguda, que passa bé, on rius força en determinants moments, però de la qual he sortit amb el regust amarg de que podia haver donat molt més de si. I de la que sobretot, prescindiria del moment “musical” que és absurd i poc coherent amb la trama. Que òbviament el poden fer si volen i els ve de gust, però que sembla ficat amb calçador pel que fa a la història i és totalment gratuït al final. Tampoc és que molesti, és que és una mica absurd. Però vaja…


Es pot veure a: Teatre Romea
Text: Pau Miró
Intèrprets: Agatha Roca, Marta Pérez, Mamen Duch i Carme Pla.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X