Crisis final
7Valoració

Els lectors de còmic de superherois estem acostumats a la repetició. Les editorials, principalment els grans grups com Marvel o DC, saben que donar al seu públic per tenir-los enganxats i les grans aventures èpiques que ho canvien tot es repeteixen amb certa freqüència. “Crisis Final” és un exemple de gran saga que vol marcar un final i un principi en l’univers DC però que va més enllà de les connexions amb l’actualitat editorial d’aquell moment (l’any 2008) i acaba tenint vocació d’història independent.

Comença amb el detectiu Dan Turpin que està investigant la desaparició de sis nens. A priori el cas no hauria de cridar l’atenció dels superherois de la Terra però quan Turpin troba el cos mort d’Orión, el fill de Darkseid, i el cel comença a tenyir-se de vermell, entraran en joc forces més poderoses del que es podia imaginar.

Darrere d’aquesta història tenim Grant Morrison, escriptor excepcional, renovador de personatges i ambients i persona d’imaginació desbordant. L’argument parteix dels dos fets que hem comentat per acabar explicant-nos una història amb una desena de fils argumentals que involucren el multivers i diferents línies temporals. Resumir-ho tot a l’enfrontament entre Darkseid i els superherois és quedar-se curt; intentar explicar en detall totes les històries donaria, en canvi, per un llibre.

El que Morrison intenta a “Crisis Final” és extremadament ambiciós. Recupera personatges, dona una volta a altres, porta la història per camins originals i poc convencionals i uneix tantes idees en un sol volum que hi ha parts que s’han de llegir dues i tres vegades. És admirable la capacitat que té el guionista a l’hora de produir conceptes molt emocionants i amb un potencial infinit. D’altra banda, seria encara més admirable si la construcció final de l’obra fos més accessible pel lector mitjà, i fins i tot per l’avançat.

No és un còmic fàcil. Té aventura, lluita i bons diàlegs però també té massa metanarrativa i hi conflueixen un nombre excessiu d’històries que no estan desenvolupades amb la mateixa profunditat. Es pot gaudir d’ell perquè està ple de moments emocionants i d’un torrent d’idees amb les quals altres guionistes omplirien milers de pàgines, però hi manca cert treball per organitzar-ho tot millor i que el conjunt sigui més harmoniós.

Crisis Final

El dibuix de l’obra és bo. Els tres autors principals són J.G. Jones, Doug Mahnke i Carlos Pacheco encara que es poden trobar pàgines d’altres artistes. El treball és molt regular i digne, amb algunes parts més ràpides i menys treballades, però en general tota l’obra transmet l’èpica i la gran sensació de moment definitiu que corresponen a aquest tipus d’història.

“Crisis Final” és un còmic que agradarà als fans de Morrison però que resulta un difícil plat d’entrada a l’Univers DC. Els seus mèrits principals són les idees i el fet de tractar-se d’una gran saga que funciona raonablement bé com a lectura més o menys independent. L’edició d’ECC, és espectacular i inclou tots els còmics i especials que formen part de la saga i un volum considerable de material extra.


Editorial: ECC Ediciones
Pàgines: 416
Preu: 30 €
Guió: Grant Morrison, Peter Tomasi
Dibuix: Carlos Pacheco, Doug Mahnke, J. G. Jones, Matthew Clark

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X