"El tant per cent" de Rafael Vallbona
7Valoració

A “El tant per cent” gairebé tot està podrit, gairebé tothom ha perdut el més mínim sentit de l’ètica i es mou per favors personals. La corrupció política i econòmica en un poble sotmès s’uneix a l’assassinat de dues persones per acabar construint una sòlida trama que podria perfectament aparèixer a qualsevol diari. I el que més espanta del llibre de Rafael Vallbona són les veritats que conté.

“El tant per cent” ens situa a la Pobla de Dalt. Corrupció i tràfic d’influències són els jocs més habituals, jocs que es veuen potenciats per la crisi econòmica. En el centre de la història tenim un alcalde sense escrúpols, uns constructors que volen culminar un projecte per sobre de les protestes dels habitants i un parell de senegalesos assassinats per uns matons propers a les autoritats locals. Com a testimoni de totes aquestes històries tenim Pere Palau, un reporter que decideix ficar-se en aquesta trama per trobar-li el veritable sentit.

No estaré faltant la veritat si dic que Rafael Vallbona s’ha inspirat en moltes de les notícies que hem viscut en els darrers anys per construir algunes de les històries que apareixen en aquesta novel·la. Són històries on els polítics són incapaços de complir la seva tasca de servidors públics i es dediquen a enriquir-se a partir d’adjudicar llicències i fer favors. Es tracta d’històries d’abús  per part dels poders (econòmics i polítics) que passen per sobre del poble sense ni tan sols importar-los si el que han fet arriba a les portades de diaris. També tenim relats que parlen dels més febles, d’aquells que es guanyen la vida i acaben atrapats al mig de guerres que no els corresponen.

Vallbona recull tot això i ho uneix a l’esdevenir d’un poble de costa, un que pugui servir d’exemple de tots els que han viscut una gran transformació i, entre bastidors, cuinaven a foc lent milers d’escàndols i intercanvis de sobres. I malgrat que tot és una faula creada per l’escriptor, amb més o menys esforç podrem identificar personatges i formes de fer, encara que això no és el més important del llibre.

“El tant per cent” està narrat amb cruesa, com correspon al contingut, amb un estil molt directe. A les seves pàgines les coses es descriuen sense embuts, les converses no s’allarguen més del compte i les descripcions juguen amb el nostre imaginari, amb el que ja sabem de la nostra societat. Afortunadament els pocs personatges bons ens permeten creure que hi ha esperança tot i que els esdeveniments s’encarreguen ben ràpid d’esvair aquesta il·lusió.

La novel·la de Rafael Vallbona encerta a l’hora d’unir temàtica i to. La mirada realista als fets juga en contra seva, ja que a estones el que passa ens sona com real (sense que ho sigui necessàriament) i ens treu una mica del món de ficció. Però el conjunt funciona amb força i sense decaure en cap moment i “El tant per cent” és una d’aquelles lectures que un fa ràpid per acabar maleint el món que ens ha tocat viure.


Editorial: Alrevés Editorial
ISBN: 978-84-15900-30-6
Pàgines: 352
Preu: 18 €

Rafael Vallbona (Barcelona, 1960), escriptor i periodista, és autor d’una cinquantena de llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d’altres.
Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Tot i això, sap que novel·les com aquesta no són gaire bon exemple per als joves.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies