¿Qué hacemos con Maisie?
7Valoració

Com els pares que no saben ser-ho poden fer patir els seus fills i com els nens poden veure’s convertits en involuntaris afectats dels traumes dels seus progenitors és un tema que no té època ni geografia. Henry James ja va escriure sobre tot això fa 117 anys en la seva novel.la ‘What Maisie knew’ ambientada al Londres dels 1890s. Ara la historia es demostra plenament contemporània en la seva adaptació cinematogràfica situada al Nova York dels nostres dies.

En aquesta adaptació dirigida per Scott McGehee i David Siegel, la Maisie (Onata Aprile) és una nena de sis anys, filla de la Susanna (Julianne Moore) i en Beale (Steve Coogan). La mare és una madura estrella de rock que tot i estar en decadència encara té cert èxit i concerts en directe que la porten de gira. El pare, és un marxant d’art que per mantenir-se competitiu es passa el dia enganxat al telèfon o viatjant per Europa per adquirir i revendre peces.

En ple procés de divorci, la petita Maisie es converteix en una arma més del conflicte entre l’un i l’altra, disparada d’una banda a l’altra sense miraments. Per guanyar el favor de la jutge i la custodia, Beale decideix casar-se amb la mainadera de la seva filla, la Margo (Joanna Vanderham) i en veure’s en desigualtat, la Susanna decideix també casar-se amb un dels seus amics, el cambrer Lincoln (Alexander Skarsgård). Amb aquestes noves persones en el joc, la vida de la Maisie esdevé encara més complicada al principi, però aviat anirà descobrint en la seva nova madrastra i en el seu nou padrastre la promesa d’un afecte i estabilitat que no havia trobat mai en els seus pares biològics.

Julianne Moore i Onata Aprile a "¿Qué hacemos con Maisie?"

Un drama familiar com aquest amb nena petita de protagonista podria encendre totes les alarmes del sentimentalisme re ensucrat o el dramón lacrimogen. Però afortunadament McGehee i Siegel saben portar el seu film amb l’habilitat de no caure en nyonyeries ni recursos fàcils, explicant la historia de la Maisie amb subtilesa i sensibilitat i no amb sensibleria.

A “¿Qué hacemos con Maisie?” es fa honor al títol original i és a través dels ulls de la nena, de la seva mirada al món dels adults que la rodegen, que anem percebent el que ella veu, sent i sap. Mentre els grans es disparen fletxes verbals i criden, el món de Maisie està fet de poques paraules i molt de petits gestos, de tacte, de somriures cautes i uns ulls que volen absorbir-ho tot.

Amb tot plegat el film adquireix també un to molt sensorial i encara que en algun tram pot semblar reiteratiu, el seu missatge de fons vital i social és més ric, complexe i profund del que pot semblar a simple vista i va calant en l’espectador. També ho aconsegueix la gran cura en la fotografia i les imatges suggerents que ens mostra.

Alexander Skarsgård, Onata Aprile i Joanna Vanderham a "¿Qué hacemos con Maisie?"

En l’apartat interpretatiu els papers de Julianne Moore i Joanna Vanderham els permeten lluir-se. La primera com una dona madura que segueix sense trobar el seu lloc a la vida, destructiva i amb un sentiment de culpa per ser mala mare que tot i això no aconsegueix canviar. La segona com una jove innocent i enamorada que s’estamparà contra la realitat. Una mica més desdibuixats però també a l’alçada hi ha els seus partenaires masculins, un com un home egocèntric i amb pànic als lligams, i l’altre com un jove amb ganes de llaços familiars però poques expectatives definides a la vida (Alexander Skarsgård mostrant-nos el seu costat sensible després del seu pas per “True Blood“).

Però la veritable protagonista és la joveníssima Onata Aprile que dota al seu personatge de la tendresa i sensibilitat adequades, fent que sigui impossible sortir del cine sense haver-se enamorat de la nena de la motxilla del mussol i desitjant-li tota la felicitat pel futur. Sobre això cal llegir la novel.la de Henry James que apunta més enllà que la pel.lícula sobre el que el destí li depara a la petita Maisie.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies