"Redshirts" de John Scalzi
6Valoració

“Redshirts” és un llibre desconcertant. El que comença com una clara paròdia de l’univers Star Trek (però també d’altres sèries de ciència-ficció) es veu transformat progressivament en un exercici de meta-literatura, un homenatge a molts personatges i conceptes i una crítica a tots els recursos fàcils que es fan servir. John Scalzi fa un gran esforç per a que tot funcioni a la perfecció i, encara que no és una obra rodona, sí que és el suficientment entretinguda i original.

La novel·la comença amb l’arribada a la nau Intrepid d’un nou group d’oficials. Els nouvinguts, que formen les tropes de menor graduació de la nau, veuran amb sorpresa com els seus companys defugen els superiors per evitar ser assignats a missió. Es veuran llavors involucrats en estranyes missions en les quals algun dels seus companys morirà. Veuen clar que alguna cosa incomprensible passa dintre d’aquella nau i estan decidits a investigar-ho.

La novel·la té tres parts ben diferenciades. A la primera ens trobem amb una paròdia més o menys encertada de les sèries de ciència-ficció, i de “Star Trek” en particular. Encara que les situacions són interessants i els personatges atractius no he trobat els diàlegs el suficientment divertits com per justificar el to de paròdia. Tota aquesta part se sustenta en el misteri al voltant del que passa a la nau i això manté el lector enganxat i pendent de l’acció.

El millor el trobem a la segona part quan es descobreix el secret de l’Intrepid i els personatges prenen un conjunt de decisions per modificar la situació. Molt més emocionant i fins i tot divertida, aquesta part li dóna més profunditat al concepte de la novel·la i als personatges. Ens trobarem amb un seguit de situacions ben elaborades i que lliguen les diferents idees exposades al llarg de les pàgines. En aquest part trobem sentit a tot el que Scalzi ens ha explicat i veiem la raó darrera dels diferents elements mostrats a l’obra.

La tercera és la part més confusa, per forma i per fons. Són tres capítols en primera, segona i tercera persona respectivament que exploren diferents aspectes de l’univers creat per Scalzi. La forma és una tria deliberada que no sorgeix de cap element anterior i el fons, encara que interessant, es queda a mitges a l’hora de treballar aquest complex món i adentrar-se en el terreny de la meta-literatura. Tot i així hi ha un parell de moments bastant emocionants i que ajuden a pair millor aquesta desconnectada part.

Encara que el llibre té alts i baixos, la lectura resulta entretinguda en el seu conjunt i hi ha parts de llibre que es devoren amb ansietat i que permeten oblidar una mica alguns dels moments finals, de lectura més feixuga. John Scalzi utilitza un estil molt proper, molt fàcil de llegir que convida a una lectura relaxada i gairebé sense esforç i el cert és que el llibre s’acaba molt ràpid.

“Redshirts” és una novel·la que no està a l’altura d’altres guanyadors del premi Hugo. La seva ambició juga en contra  i el terç final llastra una mica la totalitat del llibre per culpa d’aquesta necessitat de donar-li capes i capes de profunditat. Dit això, és una novel·la entretinguda i amb parts emocionants que agradarà als seguidors de la ciència-ficció televisiva.


Editorial: Minotauro
ISBN: 978-84-450-0179-0
Pàgines: 320
Preu: 18,00 €

John Scalzi va néixer a Califòrnia i actualment resideix a Ohio. És un prolífic columnista i escriptor d'assajos. La seva saga d'aventures espacials iniciada amb "La vieja guardia" s'ha convertit en un rotund èxit de públic i crítica, i ha obtingut diverses nominacions als premis Hugo. També ha publicat les novel·les "El agente de las estrellas" i "El sueño del androide".

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies