Tierra de nadie
8Valoració

Les Naves del Español acullen fins el proper 2 de febrer “Tierra de Nadie”, l’obra mestre de Harold Pinter, en una producció del Teatre Nacional de Catalunya. Una trobada nocturna entre dos vells amics durant una alcoholitzada -i desmemoriada- nit posa damunt l’escenari les misèries i vivències que els han situat en terra de ningú, el seu particular destí vital.

Obra mestre i segurament la més complexa de Harold Pinter, per la qual Xavier Albertí ha apostat aquesta darrere tardor després de ser nomenat nou director del Teatre Nacional de Catalunya. Es tracta d’un text sublim, complexe en alguns moments, carregat de reflexions, també de poètica i retòrica i que demana del públic grans dosis d’atenció.

La història parteix d’un retrobament, el de dos vells amics en un bar. No desvetllarem la seva connexió ni tampoc el seu passat, misteri que es coneix al llarg de la nit, que els situa en pols contraposats i fàcilment intercanviables. Un es troba al cim del reconeixement (Josep Maria Pou), mentre que l’altre és víctima d’un naufragi vital (Lluís Homar). Els acompanyaran dos majordoms (David Selvas i Ramon Pujol), els quals rebutjaran al personatge fracassat que interpreta Lluis Homar quan es veuen amenaçats per la seva presència.

Els quatre intèrprets es constitueixen en quatre pilars. Destaca la creació de Lluis Homar, sublim a cada minut, genial especialment en una escena en que Albertí el situa de genolls davant del personatge de Josep Maria Pou. Tant Homar com Pou segueixen i seguiran essent durant molt de temps mestres d’escena, intensos a cada segon, envaïts pels seus personatges en actitud i sentiment. Els acompanya Ramon Pujol, jove actor tècnicament impecable, que es transforma amb cadascun dels seus personatges i que novament podem dir que està fantàstic damunt l’escenari. Per la seva part, un David Selvas panxut resol bé el personatge, tot i que potser acusi certa irregularitat durant el transcurs de l’obra.

Tierra de Nadie Naves del Español

L’escenografia és meticulosa sense ser carregada. L’espai és ampli i gira al voltant d’un moble bar al qual s’agafen tots els personatges, en especial el personatge de Josep Maria Pou. La il•luminació pren especial importància, determinant en el moments de lucidesa i de perdició dels personatges. El públic es situa a ambdós costats de l’escenari, amb la dificultat que això comporta a efectes de visibilitat. No hi ha dubte que Albertí és un director arriscat, que no es contenta amb poc i que en la seva etapa com a nou director del TNC s’ha proposat deixar empremta.


Es pot veure a: Naves del Español
Text: Harold Pinter
Intèrprets: Josep María Pou, Lluis Homar, Ramon Pujol y David Selvas.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies