El lobo de Wall Street
8.4Valoració

La història d’un corredor de borsa obsessionat per l’èxit i els diners. Un excés de vida en el que es preveu un desenllaç a l’alçada del seu modus vivendi. Un film on Scorsese es reafirma com a un dels grans en l’art d’explicar històries.

Mantenir durant tres hores l’interès de l’espectador a la pantalla esdevé una missió a l’abast de pocs escollits. Martin Scorsese treu el millor de sí per a dirigir amb un ampli ventall de recursos fílmics aquesta pel·lícula. El resultat: una direcció i un muntatge excel·lents. La música, l’ús del slowmotion, el de la veu en off… doten de sentit i de ritme aquesta història basada en el llibre que el mateix Jordan Belfort va escriure sobre la seva ascensió al paradís del dòlar.

L’extraordinària interpretació de Leonardo DiCaprio en el paper protagonista posa sobre la taula la desmesura de l’ambició humana. Fins als seus límits. El film arriba en un moment en el que resulta inevitable establir un paral·lelisme amb la situació política actual. I es que l’afany de poder no entén de banderes, credos o religions. D’alguna manera, l’avidesa pels diners deshumanitza i aïlla egos sense escrúpols a la recerca del més gran, del més bell, del més ric… En la zona més salvatge del capitalisme, per als més cobdiciosos, què o qui arrosseguem per aconseguir els nostres objectius forma part d’uns danys col·laterals inevitables. Tot plegat, un retrat del que un desig sense fi pot arribar a construir i a matar. El sexe, drogues i rock&roll dóna pas al sexe, drogues i ambició. El vici passa a ser un element diferencial de la rutina i l’avorriment que defineix la classe treballadora. Viure al límit és just a l’altra banda del camí. Cal arriscar, deixar de banda els escrúpols, i prémer l’accelerador. Tot i que viure a la línia de l’excés també té els seus riscos. Els diners, encara que costi de creure, no ho poden comprar tot.

El lobo de Wall Street Leonardo DiCaprio

L’adaptació del guió per part de Terence Winter (guionista, entre d’altres, de la trencadora sèrie “Los Sopranos”) resulta excepcional. Aconsegueix projectar un ampli ventall d’emocions amb una habilitat i unes rèpliques que ens permeten copsar tots els detalls del viatge. Entre el riure, l’adrenalina, l’esgarrifança, la basarda i l’enveja les escenes van engolint minut a minut l’atenció del pati de butaques. Regat d’un humor crític i negre les trames es van succeint amb fluïdesa. A més (com no, venint d’Scorcese) sobre la pantalla rebem una classe magistral sobre com bastir amb música i cançons d’estils bens diversos tota una col·lecció d’escenes i emocions. Amb un repartiment excepcional, a més de l’esmentat DiCaprio, cal destacar els treballs de Jonah Hill (Donnie Azoff) i de Rob Reiner (Max Belfort). El primer, com a company de negocis i de vicis de Jordan Belfort. El segon, com a pare entranyable que intenta posar un bri de seny a la velocitat vivencial del seu fill.

I és que el destí, a voltes, et posa a prova. Va ser del tot improvisat. A penes havia dormit (una mala nit la té qualsevol resa un aforisme popular) I allí em teniu, a les fosques. Relaxat i calent. Un còctel ideal per donar via lliure als desitjos de Morfeu. Els film comença. Supero la primera seqüència, la segona… i així fins a la darrera. No defalleixo un sol instant (a diferència del protagonista el meu cos no ingereix cap substància per a mantenir-se despert) Cent-vuitanta minuts de metratge, a priori, semblen una salvatjada. Potser ho siguin. Un excés de bon cinema a la mateixa alçada que els excessos de Belfort. Això sí, del tot adequats, ja que aporten un plus de qualitat i detalls que els cinèfils agraïm. En definitiva, un regal cinematogràfic ple de jocs fílmics atrevits que permeten gaudir, amb escreix, de l’espectacle del setè art.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies