"Doctor Sueño" de Stephen King
8Valoració

Tots recordem el petit Danny Torrance, el nen que corria pels passadissos de l’hotel Overlook perseguit pel seu pare. Ja sigui per l’ambient màgic i terrorífic creat per King a la novel·la original o per les fascinants imatges rodades per Stanley Kubrick, el nen és un personatge íntimament relacionat amb les històries de terror.

Stephen King ens explica en una nota d’aquest llibre que hi havia moltes persones que li preguntaven pel personatge, per la seva evolució i el seu futur. Això, comenta, el va portar a escriure un nou llibre amb Danny com protagonista, un Dan Torrance adult que viu amb les conseqüències d’allò que va viure.

Així ens trobem amb un adult alcohòlic, com el seu pare, i incapaç de mantenir un domicili estable. Aquest home errant, turmentat per visions i per fantasmes amb els quals es va trobar quan era nen, acaba en una ciutat de New Hampshire on trobarà treball a una residència d’ancians. A través dels seus poders es posarà en contacte amb ell una noia, Abra Stone, que demana ajuda en veure’s perseguida per un grup d’éssers estranys que busquen nens per torturar i consumir.

Stephen King ens presenta un Dan Torrance assetjat pels mateixos dimonis que el seu pare, per l’alcohol i la falta d’estabilitat i de rumb. A sobre, els fantasmes de la infantesa mai han marxat però Dan ha après a controlar-los. És un Dan que s’ha allunyat molt d’aquell Danny però que sembla una evolució lògica i natural. Des d’aquest punt de vista, aquesta interpretació és tot un encert per part de l’autor, que es nota que ha reflexionat molt al voltant d’un dels personatges més rellevants i recordats de la seva carrera. És molt satisfactori trobar-se un Dan Torrance  coherent amb el seu passat i amb una evolució que es recolza en personatges coneguts.

Però és encara més satisfactori comprovar que la història de “Doctor Sueño” no és només la història de Danny. Es tracta d’una novel·la independent, que parteix d’algun personatge conegut, té una estructura amb elements paral·lels i introdueix detalls que connecten les dues obres, però al final la història segueix el seu camí i enriqueix l’univers que envolta als protagonistes. Al costat de Danny es troba Abra, una noia amb els mateixos poders (“el resplandor”) i que en moltes parts del llibre roba tot el protagonisme i també l’interès. Abra és un d’aquells personatges fascinants que King és capaç de crear: forta, intel·ligent i poderosa, capaç de tenir por i a la vegada fer molt de mal. La relació de la noia amb Dan i els seus enfrontaments amb alguns dels membres de la tribu constitueixen les millors escenes del llibre. Veiem com Abra creix i amb ella entenem una mica més com funciona “el resplandor” i comprenem tot el que ha patit Dan despres dels fets de l’Overlook.

Stephen King té tantes novel·les al darrere que és incapaç de fer un llibre que no tingui el ritme adient per convidar a la lectura. Encara que té algunes parts una mica allargades, la major part del que s’explica a “Doctor Sueño” és interessant. La caracterització de Danny, la seva història i el seu treball a la residència són elements necessaris per desenvolupar amb versemblança la relació amb Abra. La vida d’Abra i les mostres de les seves habilitats seran el punt de partida d’un joc macabre entre els protagonistes i les persones que busquen acabar amb ells. I quan aquest joc comenci es desenvoluparà sense pausa, amb capítols que van saltant de localització i juguen amb les expectatives del lector d’una manera que només pot estar a l’abast d’un escriptor que domina el gènere.

“Doctor Sueño” és una novel·la ben construïda i emocionant. King decideix parlar-nos de Dan a partir del seu passat però també a partir de la relació amb la noia. Aquest recurs, tot un encert, ens permet allunyar-nos del retrat autobiogràfic que es podria esperar abans de començar la novel·la i centrar-nos en una aventura, només una, però més que suficient per entendre tot el que el jove protagonista d’“El resplandor” va viure.


Editorial: Plaza & Janés
ISBN: 9788401354809
Pàgines: 608
Preu: 24,90 €

Stephen King, amb més de cinquanta llibres publicats, és el mestre indiscutible de la narrativa de terror contemporània. En 2003 va ser guardonat amb la Medalla de la National Book Foundation per la seva contribució a les lletres nord-americanes, i en 2007 va rebre el Grand Master Award, atorgat per l'associació Mystery Writers *of America. Entre els seus títols més cèlebres cal destacar: El misterio de Salem's Lot, El resplandor, Carrie, Christine, La zona muerta, Ojos de fuego, It, Maleficio, La milla verde i les novel·les que componen el cicle La Torre Oscura. Els seus últims llibres publicats són Joyland; 22/11/63; Todo oscuro, sin estrellas i La Cúpula.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies