"La calle Great Jones" de Don DeLillo
8Valoració

Seix Barral publica per primer cop en castellà la tercera novel·la de l’escriptor nordamericà Don DeLillo, una història protagonitzada per una estrella del rock que abandona la seva banda en plena gira per sotmetre’s a un període d’aïllament que li permeti trobar la serenitat. Es pot ser un heroi de la contracultura i una estrella mediàtica alhora? “La calle Great Jones” posa en qüestió l’entramat que la societat postindustrial ha teixit per a poder absorbir qualsevol cosa i convertir-la en producte.

La insatisfacció amb la seva vida i amb la seva imatge revolucionària porten a Bucky Wunderlick –estrella del rock que protagonitza la novel·la–, a la reclusió en un apartament semi buit del carrer Great Jones a Manhattan. Aquest és el punt de partida, aparentment convencional, d’aquesta història publicada al 1973, la qual esdevé un magistral exercici d’estil on la trama es dilueix en les converses que el protagonista manté amb personatges molt diversos. La notòria traducció de Javier Calvo ens permet endinsar-nos en un món neuròtic on Wunderlick adopta una actitud gairebé immobilista front els seus interlocutors, com ara uns periodistes que volen que faci qualsevol declaració, sigui vertadera o falsa, les súpliques del seu guitarrista per a que torni a la banda o les reflexions sobre la genialitat incompresa del seu veí escriptor.

Don DeLillo ens presenta un Nova York apocalíptic sense haver de sortir gairebé de l’apartament ubicat a Great Jones. L’escena contracultural retratada a la història qüestiona sobretot el paper del creador, però també el contrasentit d’una societat on tot es perverteix en virtut de l’enriquiment. Bucky Wunderlick pateix una crisi a causa del seu èxit i vol saber si en realitat és autèntic o un mer instrument del negoci discogràfic. Al mateix temps, els seus veïns l’utilitzen per ocultar una nova droga i el seu veí escriptor manté llargues converses amb ell per reafirmar el seu estatus artístic, ja que se sent maltractat per la indústria editorial. Al cap i a la fi, tot és susceptible de convertir-se en mercaderia, fins i tot les personalitats.

Quatre dècades després de la seva publicació original, “La calle Great Jones” planteja incògnites actualment vigents, a les què ha tornat a altres de les seves obres, com ara “Submundo” o “Cosmópolis”. Podríem dir que DeLillo és un dels gran narradors del desencantament postindutrial al que assistim des dels anys 70. La seva tercera novel·la ens mostra les grans esquerdes que a 1973 el sistema ja mostrava.


Editorial: Seix Barral
ISBN: 978-84-322-2031-9
Pàgines: 296
Preu: 19,00 €

Don DeLillo va néixer i va créixer a Nova York. És autor de quinze novel·les i diverses obres de teatre. Ha guanyat nombrosos premis, com el National Book Award per "Ruido de fondo", el International Fiction Prize per "Libra", el PEN/Faulkner Award de Ficció per "Mao II", la Medalla Howells per "Submundo" i el PEN/Saul Bellow Award i el Jerusalem Prize a tota la seva carrera.

foto © Joyce Ravid

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies