"Elles també maten"
7Valoració

Llibres del Delicte ens presenta en aquesta ocasió un recull de relats de gènere negre amb la particularitat que estan tots escrits per autores, és a dir, un recull completament femení. Un plat agradable que es llegeix amb ganes i es gaudeix molt i que ens permet apropar-nos a estils diferents i històries de variada naturalesa.

“Elles també maten” inclou tot tipus d’històries que ens proporcionen una mirada molt àmplia a diferents vessants del gènere negre. “L’assassinat de la venedora de cupons” de Margarida Aritzeta ens narra un procediment policial molt ben narrat i amb un cas molt interessant al voltant de la mort d’una venedora de cupons. Pel mateix subgènere procedimental també s‘ha decidit Susana Hernández quan escriu “L’home del mirall”, encara que segueix un camí totalment diferent, ple de trampes i enganys. “El segrest” de Teresa Solana és un relat de política-ficció amb molta ironia i comicitat que juga amb el futur d’Espanya i Catalunya i té un final molt divertit. “Una arítmia silenciada” de Carme Torras fusiona ciència-ficció mèdica i crim i és un relat inspirador i molt ben construït, amb l’estructura més original del recull. Maria Carme Roca ens aporta la dosi d’humor negre a “Uns bons veïns” retrata les morts d’una sèrie de persones i ens descobreix la seva particular assassina. Amb humor negre també Empar Fernández ens deixa “El dia que vaig perdre el món de vista”, una història que tanca una tragèdia amb una gran dosi de mala sort.

Núria Cadenes (“Un mort a la cuina”), Marta Banús (“Nit d’aniversari”), Laura Díaz-Roig (“Ella”) i Anna Maria Villalonga (“De vegades, l’atzar”) s’apropen al gènere negre amb relats de rerefons psicològic, que tenen molta força i un bon desenvolupament. “(Ulleres de) pasta negra”, escrit per Esperança Camps, és un relat metaliterari molt elaborat i d’accés possiblement una mica complex però molt satisfactori. Susana Vallejo (“Un reflex a la mirada”) es decideix per un relat d’ambientació gòtica, amb tocs sobrenaturals i un final sorprenent. Mònica Batet en “El senyor Delcroix” s’apropa més al misteri amb una història d’homes que desapareixen o que potser no han estat mai allà.

A la introducció, la curadora del llibre Anna Maria Villalonga ens diu que la idea del llibre no és reivindicar la literatura femenina per se sinó més aviat reivindicar les escriptores femenines de gènere en català que tenen menys presència que altres autores estrangeres. Una segona reivindicació, aquesta molt més merescuda en la meva opinió, és la reivindicació del relat curt. I en les dues vessants la novel·la respon amb uns relats ben construïts, amb un desenvolupament molt correcte, una gran varietat que demostra la versatilitat del gènere i que resulten una bona mostra del que poden fer les autores de casa nostra.

Evidentment no tots els relats estan a la mateixa alçada. Personalment crec que els més rodons són “El senyor Delcroix”, “L’assassinat de la venedora de cupons” i “Una arítmia silenciada” però el nivell general és notable i cap dels relats suposa una decepció.

“Elles també maten” és un gran projecte de Llibres del Delicte, una gran idea que s’ha plasmat en un llibre bastant rodó amb una sèrie de relats que ens mostren la gran varietat del gènere i el talent de les escriptores que han participat. Esperem que el futur ens porti més obres d’aquest tipus.


Editorial: Llibres del Delicte
ISBN: 978-84-941064-1-5
Pàgines: 210
Preu: 13,95 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies