Algun dia J.J. Abrams dirà prou i deixarà d’acumular projectes? Per ara la resposta sembla ser que no i la seva llista de crèdits acumula un munt de series i pel.lícules en marxa, en pre-producció, post-producció i rumorejades. Tot just finiquitada ‘Fringe’ i encara amb ‘Person of interest’ i ‘Revolution’ en pantalla ja tenim nova ficció promoguda per la factoria Bad Robot: ‘Almost Human’.

Essent justos, aquí el paper d’Abrams és el de productor executiu. El mèrit com a artífex i creador d’aquesta nova sèrie recau més aviat en J.H. Wyman, actor, productor i guionista, que ja va ser una de les ments clau darrera de ‘Fringe’. Tal com en aquell cas, és la FOX qui ha apostat per la seva nova sèrie i tot i que la seva estrena ha arribat una mica més tard de quan solen fer-ho les sèries de tardor, ‘Almost Human’ ja es pot considerar un dels èxits de la nova temporada.

Dins del gènere de la ciència ficció, la sèrie ens transporta al 2048. Allà els avenços tecnològics han assolit un nivell total de descontrol i el crim s’ha disparat fins a xifres mai vistes que tenen totalment desbordades les forces de l’ordre. Per intentar combatre el caos, la policia crea uns agents androides i estableix que cada agent humà porti un d’aquests nous models com a company.

Dos anys abans, però, el detectiu John Kennex (Karl Urban) es va veure atrapat en una emboscada durant un enfrontament contra un grup criminal anomenat Insyndicate. Allà va perdre gran part del seu equip, el seu company i la seva pròpia cama, després d’una decisió massa ‘racional’ d’un dels policies robot. Després d’aquells fets va quedar 17 mesos en coma. En despertar ha d’aprendre a reincorporar-se a la feina, a veure’s rodejat d’androides en els que no confia, a caminar amb una cama sintètica, a assumir el fet que la que era la seva novia ha desaparegut del mapa i que el món i la policia han evolucionat durant la seva absència.

Per posar-li les coses més fàcils, la cap de policia, la Capità Sandra Maldonado (Lili Taylor), li assigna com a company un sintètic, no de l’últim model sinó d’una versió anterior que s’havien dissenyat per comportar-se de forma més semblant a un humà, i van acabar essent reemplaçats per models més lògics. El seu nom és Dorian (Michael Ealy) i aviat establirà amb John una relació de complicitat i aprenentatge mutu mentre els dos s’enfronten a tota mena de casos en un món dominat per l’ultra tecnologia i les màfies, que a ambdós els resulta estrany. La detectiu Stahl (Minka Kelly) o el friki de la tecnologia Rudy (Mackenzie Crook) seran alguns dels seus aliats contra el crim.

Almost Human

Almost Human” segurament pels noms que té al darrera i pel gènere que aborda, havia generat molta expectació i va aconseguir congregar més de 9 milions d’espectadors en la seva estrena a USA. Aquí a Espanya, on l’emet AXN, es va convertir també en un èxit, amb la millor estrena d’una sèrie en un canal de pagament, assolint un 14,3% de share. La crítica, però, va ser bastant més freda que l’audiència a l’hora de valorar la sèrie i mentre el públic li atorgava notes excel.lents al pilot, la premsa especialitzada la deixava en una nota mitja poc per sobre del 6.

No obstant, sembla que ambos grups van acostant postures i com és cert que el capítol pilot era del més fluix del vist fins ara, la valoració de la crítica ha anat pujant amb els nous capítols, però a la vegada els espectadors no convençuts per l’inici han abandonat la sèrie fins a deixar-la amb una mitja de 6,5 milions d’espectadors.

Almost Human

És recomanable doncs, ‘Almost Human’? Anem per punts. Amb diverses baixes, cancel.lacions i sèries de “ciencia ficció” que no donen la talla, com la mateixa ‘Revolution’, a la graella li calia un producte de gènere ben fet que omplís almenys una mica el forat deixat per ‘Fringe’. En aquest sentit, aquesta és una sèrie ben feta, que almenys a l’inici fa gala del pressupost amb el que compta i que ens presenta un bon món futurista, megatecnològic i amb bons efectes especials.

En segon lloc hi ha el tema del ritme. I aquí he de donar la raó i entendre l’acollida de la premsa amb el pilot. Aquesta és una sèrie de les que va arrencant mica en mica, no tots els personatges entren de cop al pilot i el caràcter de cadascun i els misteris a que hauran de fer front es van coent poc a poc. Qui esperi quedar ko d’entrada sortirà decebut, perquè ‘Almost Human’ necessita una mica de paciència per veure per on i com anirà tot plegat un cop assumida la part merament estètica de la sèrie. Però això mateix ja ens va passar amb ‘Fringe’, ¿no? Per ara doncs, crec que cal donar-li un vot de confiança. Els primers capítols tenen una mica massa de procedural, capítol-cas, però ja s’intueix per sota alguna cosa que ho anirà lligant.

En el tema interpretatiu, poques queixes. Els personatges no serien el més original del món, des del poli turmentat a l’androide amb sentiments, la capitana dura però amb cor o el friki capaç de construir meravelles amb quatre filferros. Però una de les claus de la trama és la química entre ells, sobretot entre els personatges d’en John i en Dorian, i aquesta per ara funciona, amb diàlegs entre el divertit i l’existencial.

On si tinc el ‘però’ més gran per ara és en la immensa sensació de deja vu que deixen els capítols. No és només que quasi tot en aquest món futurista ja ho haguem vist en multitud de pel.lícules, és que a més cada capítol et fa pensar irremeiablement en una referència molt directa. A mi ja m’ha passat amb ‘Blade Runner’, ‘La jungla de cristal’ i ‘A.I.: Inteligencia Artificial’. Si això es consideren plagis per falta d’idees o homenatges al gènere ja depèn del prim que fili cadascú. A mi personalment no em molesta del tot però si agrairia més originalitat en general.

Dit tot això, us recomano que li doneu una ullada a ‘Almost Human‘, això sí, sense quedar-vos només en un parell de capítols, i opineu per vosaltres mateixos. Sobretot als que us sentiu una mica orfes amb propostes com ‘Fringe‘ teniu aquí una incerta esperança d’omplir una mica el buit.ALMOST HUMAN

Creador: J.H. Wyman
Guionistes: J.H. Wyman, Cheo Hodari Coker, Justin Doble
Directors: Brad Anderson, Kenneth Fink, Omar Madha
Intèrprets: Karl Urban, Michael Ealy, Lili Taylor, Minka Kelly, Mackenzie Crook, Michael Irby
Productors: J.J. Abrams, Bryan Burk, J.H. Wyman
Durada dels capítols: 45 minuts
Data d'estrena: 17 de novembre de 2013
Cadena Emissió: FOX (USA) i AXN (España)
Web


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies