"Cafè Barcelona", de Joan Carreras
8Valoració

Joan Carreras ens apropa a la vida d’uns personatges marcats per la tragèdia, però també per l’esperança, en un entorn gairebé màgic: una Amsterdam emocionant i plena de vida, de cultura i de problemes.

“Cafè Barcelona” uneix esdeveniments històrics i grans drames personals per deixar-nos una gran història, una d’aquelles que queda en els nostres records i que ens fa reflexionar.

El Cafè Barcelona és al centre d’Amsterdam i al centre d’aquesta història. Al seu voltant es mouen personatges com la Greetje, la mestressa del bar, una dona resolta que ha refet la seva vida amb la Roos després de la mort del seu marit. Tenim també l’Arjen, el fill de la Greetje, que torna de Srebrenica amb els cascos blaus holandesos i acaba posant fi a la seva vida. Per últim, l’Annabel, filla de la Roos, que deixa el bar per donar una volta al món i fugir de records i fantasmes.

Joan Carreras parteix d’un fet molt dramàtic, el suïcidi de Arjen que succeeix en el primer capítol de la novel•la, per posar en marxa una història amb múltiples ramificacions i personatges que van entrant i sortint. El dolor està molt present en les vides dels protagonistes però també l’esperança, la necessitat de reinventar-se i buscar una segona oportunitat. L’escriptor fa d’això un dels temes principals i fins i tot els personatges secundaris busquen redempció contínuament, en una mena de roda imparable que no deixa de ser un reflex del que vivim molts de nosaltres en el nostre dia a dia.

L’autor utilitza esdeveniments històrics molt reconeixibles per fer avançar els protagonistes i ho fa integrant-los molt bé amb la història però, a la vegada, donant molts detalls. Són moments de gran força, com les situacions a Srebrenica, que es llegeixen amb avidesa i que ens permeten empatitzar molt amb els personatges.

Carreras opta per una estructura en quatre parts, que va canviant de protagonista central però sense deixar enrere tots els personatges i el Cafè Barcelona, veritable nexe d’unió de la narració. Malgrat aquesta estructura que va canviant de focus, el narrador és sempre el mateix i, per acabar de donar-li una mica de misteri al conjunt, no sabrem qui és fins ben avançat el llibre. Aquest recurs, molt ben executat, manté la intriga però també li dona a tot el llibre un to molt coherent i una narració molt evocadora.

“Cafè Barcelona” és una novel•la molt elegant, emocionant i ben narrada. Personatges i situacions s’uneixen per apropar-nos un petit univers de gran calidesa, però també ple de moments terribles. Són 280 pàgines de pura emoció i de reflexions pertinents que ens conviden a no deixar el llibre a la prestatgeria, a tornar a rellegir parts, a subratllar històries i a retrobar-nos amb alguns dels seus personatges.


Editorial: Editorial Proa
ISBN: 978-84-7588-428-8
Pàgines: 288
Preu: 19,00 €

Joan Carreras (Barcelona, 1962) es va donar a conèixer com a narrador amb dos reculls de contes: Les oques van descalces (1990) i La bassa del gripau (1993). Després ha publicat quatre novel·les: La gran nevada (1998), Qui va matar el Floquet de Neu (2003), L'home d'origami (2009) i Carretera secundària (Proa, 2012). Cafè Barcelona és la cinquena.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies