Old Boy
9.5Valoració

Aquestes últimes setmanes ha estat el (mare meva com a passa el temps) desè aniversari de l’estrena en terres coreanes de “Old Boy”. L’excel·lent film de Park Chan-wook va suposar per a moltíssimes persones la porta d’entrada al cinema coreà i, fins i tot, al cinema asiàtic. Una pel·lícula de culte amb totes les seves lletres que va revolucionar ments i que tan sols és comparable a aquest efecte generacional que va suposar a l’anime l’estrena de “Akira” de Katsuhiro Otomo.

Doncs bé, potser molta gent no ho sabia, però “Old Boy” està basat en un manga que ha tingut la gentilesa de reeditar DeBolsillo al nostre país (la primera edició era d’Ediciones Otaku Manga allà pel 2004) en vuit toms.

Ha estat una decisió editorial d’allò més encertada, perquè qui coneix la pel·lícula tindrà l’oportunitat d’apropar-se a la historieta japonesa i, de poder apreciar els interessants canvis argumentals que té l’adaptar-ho al món de la Corea del sud contemporània com va fer el director de “Simpathy for mr Vengance” i els que ja siguin aficionats al manga japonès, podran gaudir d’una història apassionant i trepidant que té certs ressons (salvant les distàncies, ja es que les comparacions són odioses) a aquestes dues obres mestres que són “20 century boys” o “Monster” tots dos de Naoki Urasawa.

Vinyetes de "Oldboy" de Garon Tsuchiya i Nobuaki Minegishi.Vinyetes de "Oldboy" de Garon Tsuchiya i Nobuaki Minegishi.

El protagonista de la nostra història, Sinichi Gotó, ha estat segrestat en la planta set i mitjana d’un edifici propietat de la yakuza. És un lloc on se solen tancar a possibles testimonis de judicis o homes que buscar desaparèixer un cert temps, però Gotó és tancat durant deu llargs anys. Ho ha perdut tot i a tots, ja no li queda gens més que la companyia d’un televisor -que farà que no perdi el seny i aprendrà a boxejar- i el plat de menjar xinès que li serveixen diàriament. Un bon dia el deixen anar, amb un vestit nou i diners per començar de zero. Al poc, i amb unes ganes de venjança terribles, emprendrà la desesperada cerca dels seus captors per poder dur a terme la seva vendetta personal i entendre perquè li van fer això; en aquests primers dies de cerca infructuosa coneixerà a Eri, una solitària noia que li ajudarà en les seves perquisicions i es convertirà en el seu amant.

Tots -i sou molts- els que hàgiu gaudit del film abans d’haver llegit el manga pensareu que l’adaptació és totalment lineal, però el meu resum ha estat deliberadament proper al de la pel·lícula. Poc després del punt de partida veiem com hi ha tremendes diferències que converteixen aquest extens manga en una obra àmpliament disfrutable.

Vinyetes de "Oldboy" de Garon Tsuchiya i Nobuaki Minegishi.

I és que el guió de Garon Tsuchiya és totalment brillant, amb uns diàlegs estupendament ben escrits, escarits i sense grans parrafades que ens distreguin. L’acció està ben mil·limetrada i que a ningú se li oblidi que tota la trama va sortir de la ment -malalta?- d’aquest senyor-. La galeria de secundaris es va enriquint mentre la trama es va ampliant i he aquí el millor del guió, com van deixant anar píndoles i bestretes, com es va complicant la recerca i com som testimonis de la manipulació del misteriós captor.

No queda enrere el dibuix de Nobuaki Minegishi. Tot el manga és net perquè puguem estar atents a la narració, que se’ns presenta amb gran importància en els gestos i mirades de cada personatge. Les escenes d’acció són violentes i el sexe és humit. El disseny de cada personatge és tan particular que ens és fàcil distingir-los amb una simple mirada, cosa que ajuda amb els flashbacks i amb l’àmplia extensió dels toms.

En definitiva, una joia que no pot faltar en les vostres llibreries.


Editorial: Debosillo
ISBN: 9788490325803
Pàgines: 624
Preu: 15,95 €
Guió: Garon Tsuchiya
Dibuix: Nobuaki Minegishi

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X