"El llegat dels ossos" de Dolores Redondo
9Valoració

Vau gaudir amb “El guardià invisible” de Dolores Redondo? Doncs arriba la segona entrega de la trilogia de Baztán, “El llegat dels ossos”. La inspectora Salazar s’enfronta a un nou mite, el TARTTALO. La seva investigació la durà a descobrir una veritat terriblement sinistre i fosca.

Un any després de resoldre els crims que van aterrar Baztán, la inspectora Salazar, embarassada, assisteix al judici contra Jason Medina, acusat de violar, mutilar i matar a la filla adolescent de la seva dona imitant els assassinats del cas basajaun. El judici es cancel·la quan l’acusat apareix mort amb una nota dirigida a Amaia, un missatge curt i inquietant: TARTTALO. Una sola paraula que retornarà a la cap d’homicidis i al seu equip a Elizondo per buscar la veritat. Una veritat sinistre i fosca.

“El llegat dels ossos” és la segon títol de la trilogia de Baztán, iniciada amb “El guardià invisible”, escrita per Dolores Redondo i protagonitzada per la inspectora de la policia foral Amaia Salazar. Un esclat editorial, que ja té els drets venuts per a l’adaptació cinematogràfica i que amb aquest segon llibre confirma que no ha estat un miratge, ni la sort del principiant. Si “El guardià invisible” us va atrapar, no aconseguireu escapar d’”El llegat dels ossos”.

Vam deixar a la inspectora Amaia reconeixent les seves pors provocades per la seva mare. Resolia el cas i treia enfora aquest estrès post-traumàtic que tenia encallat des de la infantesa. “El guardià invisible”, era, en el fons introductori, una presentació, col·locar al lector a la punta de l’iceberg de tot el que hi ha darrera de l’Amaia Salazar. No només els seus casos com a policia, sinó tot el que hi ha en ella com a dona. “El llegat dels ossos” ens endinsa de manera més profunda en l’iceberg. Sabem les seves pors, però quins són els orígens? “El llegat dels ossos” ens permetrà conèixer una mica més de la dona complexa i cruel origen de tot: la seva mare -i quina mare!!-. I com el temps meteorològic que regna en la novel·la, aquest nou lliurament de Dolores Redondo és més fosc, més inhòspit, més fred, més incomode, fins i tot, aterrador.

Una trilogia que com la majoria de novel·la negra que ve del fred no només tracta casos policials, sinó que aprofundeix en els mals de la societat. “El llegat dels ossos” ens parlar d’un manipulador de criminals, de la bogeria i de la gent que gaudeix fent mal però també tracta temes com la maternitat, la temptació, els maltractaments o les relacions d’abús de poder. De la mateixa manera fa un pas més per apropar al lector en aquesta mitologia del Nord de l’estat Espanyol. Si en el primer llibre teníem el Basajuan, aquí trobarem el Tarttalo, altres éssers mitològics i ens donarà a conèixer els agosts. En aquest sentit aquest segon llibre té moments en que la frontera entre el tangible i l’intangible és molt fina. Hi ha molt d’investigació policial però també molt d’aquest sisè sentit especial de la Inspectora Salazar.

Es nota que, com ha declarat l’autora, la història està ja pensada del principi a fi encara que s’estigui lliurant com a trilogia. “El llegat dels ossos” connecta i complementa perfectament “El guardià invisible”. Els personatges i les seves relacions s’amplien, es defineixen cada cop millor i evolucionen. I un consell no us oblideu del cas de basajuan…

“El llegat dels ossos” és molt més intens i trepidant que “El guardià invisible”. És més fosc i inquietant respecte a la trama, el que fa que un cop es comença costi de deixar anar i necessitis seguir enganxat a la investigació. Un cop s’acaba, segur que pensareu: “ja? Jo vull saber com continua”… i en aquest punt només dir-vos que no hi ha data per la part final de la trilogia, però sí títol “Ofrena de la tormenta”. Esperarem amb paciència.


Editorial: Columna
ISBN: 978-84-664-1789-1
Pàgines: 600
Preu: 18.50 € (12.99 €)

Dolores Redondo Meira (Sant Sebastià, 1969) va estudiar Dret i durant alguns anys va treballar en el negoci de la restauració. Va començar escrivint històries curtes i contes infantils. L'any 2009 va publicar "Els privilegis de l'àngel", la seva primera novel·la. "El guardià invisible" és el primer volum de la trilogia de Baztan.

3 Respostes

 1. Jaume

  Llegint aquesta crítica un pot arribar a pensar que la Dolores Redondo ha escrit el llibre en català. Però no, no ho ha fet pas: algú l’ha traduït. Silenci total sobre el traductor o traductora, com sempre.

  Respon
 2. Jaume

  Llegint la crítica un pot arribar a pensar que la Dolores Redondo va escriure aquest llibre en català. Però no, el va escriure en castellà i algú el va traduir. Però, som sempre, silenci total respecte als traductors.

  Respon
  • Yolanda Aguilar

   Tens raó. Bona feina de la Núria Parés i la Laia Font Mateu, encara que per fer una crítica acurada de la traducció hauria d’haver llegit l’original en castellà i no ha estat el cas.

   Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies