Jordi Badia és diplomat en Ciències Empresarials i exerceix com a empresari i gerent de diverses firmes. Luisjo Gómez és exboxejador i exerceix com a advocat penalista. Van coincidir a La Salle Bonanova als 14 anys i des de llavors han conreat una amistat que els ha portat a escriure a quatre mans, un procés realment complicat. El resultat del seu treball són per ara dues novel·les, “El llegat de la vall” i la que ara arriba, “La creu de Saraís”. Totes dues inclouen una més que interessant mescla de thriller i novel·la històrica. En aquesta entrevista ens expliquen algun dels detalls de la novel·la i de la manera com encaren l’escriptura dels seus llibres.

Jordi Badia Luisjo Gómez

Per situar els lectors, com ens presentaríeu “La creu de Saraís”?

[Luisjo] Es un thriller contemporani que fa servir l’alternança de capítols històrics a la primera part per portar al lector al desenllaç final.

[Jordi] És una novel·la que alguns periodistes han classificat com “policíaca- conspirativa”.

És la continuació de “El llegat de la vall”, encara que es pugui llegir de manera bastant independent. Com us vàreu plantejar crear el bon equilibri entre el que es trobaran els lectors antics i aquells que us descobreixin ara?

[Luisjo] Des de que vam començar a escriure “La creu de Saraís”, vam entendre que el repte era fer-ne un llibre independent, estanc, que es pogués llegir separadament de “El llegat de la vall”, de manera que el que no hagués llegit aquest, pogués entendre l’altra.

[Jordi] Segons l’editorial, RBA, és una fita aconseguida. Tant, que l’han volgut comercialitzar com un llibre independent de “El llegat de la vall”, tot i que arrosseguem d’aquest personatges i entorns per sotmetre’ls a noves històries. Fins i tot en el format d’edició del llibre els han volgut diferenciar.

Què es el que més us atreu del món de ficció que heu creat? Quines històries i personatges són les que us van enganxar més durant el procés d’escriptura?

[Luisjo] Els escenaris, escrupolosament documentats i també la construcció de personatges sòlids.

[Jordi] Coincideixo amb en Luisjo. Afegiria que fugim d’herois. Els nostres personatges són mundanals, com ho seríem qualsevol de nosaltres, això sí, sotmesos a situacions límit.

Alterneu a la novel·la capítols en el món actual amb diverses aproximacions al passat que tenen a veure, més temàtica que directament, amb el que està explicant el llibre. Quina és la raó d’aquesta estructura?  No heu pensat en desenvolupar algunes de les històries que aquí només s’intueixen?

[Jordi] El passat explica el present; sempre. Res és per casualitat. Per que el lector entengui la dimensió i la transcendència del que succeeix a la trama contemporània, és necessari que faci petites immersions a la història.

[Luisjo] Potser en un futur desenvoluparem més alguns passatges de la història sobre els que ara fem petits parèntesis dins de la globalitat dels nostres llibres.

Jordi Badia Luisjo Gómez

En tota la novel·la hi ha molta documentació. Us ha estat fàcil el procés de construcció de la novel·la? Heu aprofitat molt material que ja teníeu per “El llegat de la vall” o heu necessitat una fase d’investigació llarga?

[Luisjo] Portem investigant anys en diferents àmbits. De fet, des de  l’any 2004. Al 2011 es va publicar “El llegat de la vall”, però les investigacions no s’han aturat i ens han portat fins a “La creu de Saraís”, de moment. Una de les nostres obsessions és documentar acuradament tots i cada un dels temes que plantegem als llibres. Rebem, a més assessorament de professionals de la història, de l’art, de la medicina, fins i tot de l’aviació!

[Jordi] Res és fàcil; investigar tampoc ho és pas. Però el resultat és molt gratificant. Ens ha sorprès que hores d’ara s’estigui debatent a la Universitat de Barcelona una de les hipòtesis que vam formular a “El llegat de la vall”. A  “La creu de Saraís”, ens hem topat amb textos premonitoris que vam escriure i que mesos més tard han succeït a la realitat. Tot plegat fa una mica de por…

Expliqueu-nos com és el procés d’escriure a quatre mans. Sabem que us coneixeu des de fa molts anys, però com us organitzeu per desenvolupar les idees? Us encarregueu de parts separades o ho escriviu tot junts?

[Jordi] Dissenyem una estructura conjuntament. Després ens repartim els capítols per a que cada un en faci un esborrany. Setmanalment ens reunim per desenvolupar els esborranys, i fer que no es notin salts d’estil entre un capítol i un altre.

[Luisjo] Quan considerem el llibre acabat, ens tanquem un cap de setmana i li donem una repassada final. Tot plegat sols es pot entendre si comparteixes l’escriptura amb una persona molt amiga. Això permet, a més, compartir i gaudir més de les sensacions i emocions intrínseques. No ens imaginem escrivint sols.

Què us semblaria que s’adaptessin les dues novel·les al cinema o a la tele? Sou consumidors de sèries de ficció històrica?

[Luisjo] Seria fantàstic. Amb “El llegat de la vall” es va suscitar algun interès per part d’una productora. Pensem que aquest segon llibre pot acabar de donar l’impuls definitiu a la iniciativa.

[Jordi] Suposaria un gran impuls pels llibres. Sí, seria magnífic!

Quines obres i autors podeu recomanar als nostres lectors entre el que heu llegit darrerament?

[Jordi] “La Vida Soñada de Ernesto G.”, de Jean-Michel Guenassia

[Luisjo] “Historia de un Alemán”, de Sebastián Haffner

Per últim, quins són els propers projectes? Tornareu amb una novel·la en el mateix “món de ficció” o teniu al cap projectes completament nous?

[Luisjo] Estem treballant un nou thriller, on arrosseguem a dos dels personatges de les dues anteriors novel·les: l’advocat i el sergent de policia, que s’encarregaran de resoldre un nou cas, el d’un assassí en sèrie a Barcelona.

[Jordi] També tenim estructurada la tercera entrega de la trilogia formada per “El llegat de la vall”, “La creu de Saraís”  i el que hem de desenvolupar encara. L’escriptura ja s’ha obert un lloc a les nostres vides.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies