Si creieu que cinema i televisió ja estan megasaturats de vampirs, i que el públic hi té afició però ja se’n coneix totes les variants de veure’ls a series i pel.lícules: bons, dolents, antics, adolescents, enamoradissos, cruels, turmentats, venjatius, investigadors, estudiants o simples bon vivants, sempre queda la opció de tornar als orígens, agafar l’original i tornar a començar de cero.

Això és el que han cregut els responsables de la NBC en apostar perDracula, una miniserie que constarà de 10 capitols per ara i que parteix d’una adaptació molt lliure de la cèlebre novel.la de Bram Stoker. Els príncipals artífexs són Cole Haddon, guionista i productor que s’estrena amb aquesta sèrie, i Daniel Kauff, qui fou el creador de “Carnivale“, que fa aquí funcions de guionista i productor executiu.

Els dos recuperen doncs la figura de Vlad Tepes, Dracula, el vampir original assedegat de sang i a qui crema la llum del sol, que arriba al Londres de l’època victoriana seguit pel seu fidel servent Renfield. Allà es trobarà amb Mina, una jove que és la viva imatge de la seva difunta esposa Ilona, i que està a punt de prometre’s amb el periodista Jonathan Harker.

I fins aquí les semblances amb la novel.la de Stoker, perquè tornar a veure exactament el mateix de sempre resultaria avorrit. I conscients d’això els creadors d’aquest nou Dracula han decidit donar-li una volta a tot plegat. El vampir, interpretat per Jonathan Rhys Myers, arriba aquí a Anglaterra fent-se passar per un empresari nord-americà de nom Alexander Grayson que està decidit a desafiar el monopoli del petroli com a font d’energia investigant com proporcionar llum sense necessitat de cables. Renfield (Nonso Anozie) no és un pobre boig amb el cervell alterat pel seu amo, sinó un imponent negre i hàbil advocat a qui Dracula va lliurar de servir a uns malèfics estafadors i que ara el serveix i l’assessora amb absoluta lleialtat. També canvia el Doctor Van Helsing (Thomas Kretschmann), clàssic arxienemic del vampir, però que aquí col.labora amb Grayson contra un enemic comú, a la vegada que l’ajuda a experimentar amb una substancia que el permeti caminar a la llum del sol. Per la seva banda, la Mina (Jessica De Gouw) és una jove decidida i independent que estudia medicina, i el seu promès, Harker (Oliver Jackson-Cohen), treballa per a Grayson mentre aspira a escalar posicions a la societat victoriana. Per complicar les coses a Dracula i els seus col.laboradors hi ha l’Ordre del Drac, una societat secreta inmersa en les altes esferes que vol acabar amb els vampirs des de fa segles i que té en Lady Jane Wheterby (Victoria Smurfit) la seva més temible caçadora.

Dracula

Dracula” tot i haver estat una aposta ferma de la NBC des del principi, també ha estat una sèrie convulsa que per ara va avançant a la graella però no exempta de problemes. Per començar, des de la seva estrena es va relegar als divendres a la nit, un dia on no es sol posar els productes estrella perquè de per si tenen menor audiencia. Tot i així, el pilot va aconseguir congregar 5 milions d’espectadors, però la xifra va començar a decaure de seguida fins a fer córrer els rumors d’una possible cancelació.

Un altre dels problemes és el seu protagonista, Jonathan Rhys Myers, un actor tant peculiar com problemàtic que es creia que seria l’ideal per encarnar al cèlebre vampir. Però a la realitat, Myers és evident que no es troba en el seu millor moment i a banda de que la seva encarnació de Dracula no resulta ni de lluny tot el magnètica que hauria de ser, han sortit a la llum fets com que la cadena li ha embargat part del sou degut a les seves addiccions, de manera que no cobrarà si no aconsegueix completar la sèrie.

Dracula

L’acollida tant el públic com de la crítica, reflecteixen sentiments contradictoris. Per molts el pilot va resultar avorrit i per sota de les expectatives, de manera que les notes atorgades per la premsa i els espectadors quedaven amb prou feines per sobre de l’aprovat.

Ara, però ja se n’ha emès cinc capítols i tot i que la sèrie ha anat avançant i agafant ritme, encara hi ha coses que no acaben de funcionar. Quins són els problemes d’aquest Dracula? Principalment, crec que un tema d’excés. Per tal de fer la història original i modificar alguns personatges per no limitar-se al clàssic que ja coneixem, el resultat son massa protagonistes i massa trames que a estones costa de seguir i lligar de forma coherent. Tenim la història mèdica, la història empresarial, diverses històries amoroses, temes més socials com el dret de les dones o la homosexualitat, les intrigues polítiques i aristocràtiques, les activitats de l’Ordre del Drac, la història del propi Grayson i diversos flashbacks sobre el seu passat i el dels personatges que l’envolten. Massa fronts oberts per una sèrie de 10 capítols.

També un excés en la forma. Si bé s’ha fet una bona feina d’ambientació, escenaris, vestuaris, etc. el conjunt resulta bastant pompós, sovint grandiloqüent. I hi contribueixen unes interpretacions entre teatrals i mecàniques, no només per part de Myers que sabem que pot resultar més misteriós, morbós i magnètic del que resulta aquí, sinó també per part de molts dels seus companys de repartiment, inclosa una Mina amb la que hauria de tenir molta més química.

Al final doncs, aquesta no deixa de ser una nova volta de rosca al clàssic de Dracula que per alguns trets originals i certa intriga pot atrapar als fans del gènere vampíric, però que en canvi resultarà tediosa, extravagant i massa pomposa als que ja comencen a estar una mica farts de veure ullals en pantalla.DRACULA

Creador: Cole Haddon
Guionistes: Cole Haddon, Tom Grieves, Daniel Knauf
Directors: Andy Goddard , Steve Shill, Brian Kelly
Intèrprets: Jonathan Rhys Meyers, Oliver Jackson-Cohen, Jessica De Gouw, Thomas Kretschmann, Robert Bathurst, Ben Miles
Música: Trevor Morris
Durada dels capítols: 45 minuts
Data d'estrena: 25 d'octubre de 2013
Cadena Emissió: NBC
Web


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies