"Matar el meu pare" de Carina Bergfeldt
8Valoració

Una llibreta amb tapes decorades amb cupcakes amaga els plans d’una dona per matar el seu pare. Mentre el cadàver d’una dona desapareguda fa temps apareix en les aigües gelades d’un llac. La resolució d’un crim corre paral·lela a la planificació d’un altre. Carina Bergfeld ens porta la seva primera novel·la, “Matar el meu pare”

Amb gran minuciositat, una dona planifica la mort de la persona que ha convertit la seva vida en un infern, el seu pare. El macabre pla pren forma en una llibreta la tapa de la qual mostra unes apetitoses magdalenes. Una nota en el frigorífic amb les paraules “Matar el meu pare”  li recorda quin és el motor que impulsa ara la seva vida.

Mentre el pla parricida avança, es troba el cadàver d’una dona en un llac de la ciutat de Skövde; tot apunta a una mort violenta. La inspectora Anna Eiler treballa en el cas, però no és l’única: dos periodistes locals, Ing-Marie Andersson i Julia Almliden, realitzen la seva pròpia investigació. Les tres tenen raons personals per resoldre l’assassinat, les tres amaguen alguna cosa, però només una d’elles és capaç de preparar a sang freda un crim encara més atroç que aquell que pretén resoldre.

Primera novel·la de Carina Bergfeld, periodista d’investigació que, per tant sap molt bé el que explica sobre la feina periodística i fan de Jo Nesbo, Johan Theorin o Kristina Ohlsson, confessa que va saber com començar a escriure la seva novel·la negra gràcies als consells de la web de la seva compatriota Camilla Läckberg. Després de nou mesos tenia acabat aquest “Matar el meu pare”.

“Matar el meu pare”està format per dues trames paral·leles, una centrada en la investigació per trobar l’assassí d’una dona, el cadàver de la qual s’ha trobat en un llac i la preparació d’un de crim, de fet, d’una venjança pels anys de tortura física i mental d’un home a tota la seva família. Primer d’una trilogia protagonitzada per tres dones, el lector no només se sent atret per saber qui ha matat a la dona, sinó per saber quina de les dones protagonistes està preparant el crim del seu pare. Com ja és habitual en la novel·la negra nòrdica, l’important no només és el crim sinó la societat que envolta aquest crim i que el provoca. En aquest cas el periodisme d’investigació -un estil de periodisme molt important a Suècia- o la violència domèstica són els temes de fons. Especialment impactant és el relat en primera persona de la violència domèstica que viu la protagonista, la dona que vol matar el seu pare, el culpable de l’infern que va viure de petita. Un relat d’aquells que se sent a la boca de l’estomac, especialment reeixit i que apropa tant al lector al que ha tingut que viure aquella dona que al final desitges que acabi amb aquell home monstruós i cruel. Una assassina que busca informació a Google, en autors de novel·la negra com Stieg Larsson i la seva fantàstica trilogia d’«homes que odien les dones»-, en el cinema i en sèries de televisió, especialment, Dexter.

“Matar el meu pare” és un thriller psicològic que ofereix un aire diferent a la novel·la negra que ens arriba del fred, imprescindible pels amants del gènere. Matarà el seu pare? Per saber si ho fa o no, haureu de llegir el llibre i jo no me’l deixaria perdre.


Editorial: Grup 62
ISBN: 978-84-664-1791-4
Pàgines: 478
Preu: 18.50 € (ebook: 9.99 €)

Carina Bergfeldt va néixer el 1980. És periodista estrella del principal diari suec, Alftonbladet. Ha estat guardonada amb el premi Aswedish Grand Journalism 2012, perquè va ser l’única periodista que es va infiltra entre les víctimes de la matança de Noruega i va passar la primera nit amb elles, i amb el premi Arets Stilis, que reconeix la qualitat del seu treball periodístic.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies